Kvasinky umějí využívat některé cukry jako zdroj potravy, jiné cukry však využít nedokážou. Aby mohla být látka zdrojem energie pro organismus, musí být dopravena do jeho buněk a enzymy organismu musí být schopné rozložit chemické vazby této potenciální potravy. Kvasinky dokážou získávat energii z cukrů dvěma způsoby - s pomocí kyslíku (aerobně), nebo bez účasti kyslíku (anaerobně).
V tomto laboratorním cvičení se pokusíte rozhodnout, které cukry mohou být kvasinkami stráveny a rozloženy při buněčném dýchání. Při aerobním rozkladu cukrů kvasinky spotřebovávají kyslík a produkují oxid uhličitý, CO2. Použijete čidlo oxidu uhličitého ke sledování vzniku tohoto plynu během rozkladu několika různých cukrů kvasinkami. Otestujete čtyři cukry: glukózu (hroznový cukr), sacharózu (řepný cukr), fruktózu (ovocný cukr) a laktózu (mléčný cukr).
... zpět na přehled námětů | ... více o systému Vernier |