Řada organismů dokáže za pomoci enzymů rozkládat peroxid vodíku (H2O2). Enzymy jsou globulární proteiny odpovědné za většinu chemických reakcí v živých organismech. Slouží jako katalyzátory, látky urychlující chemické reakce. Enzymy jsou velmi efektivní a mohou být použity znovu a znovu - jedna molekula enzymu je schopna katalyzovat tisíce reakcí za sekundu. Pro funkci enzymů je velmi důležitá teplota a pH prostřední. Většina organismů má preferované teplotní rozmezí, ve kterém dokáží přežít, a jejich enzymy obvykle fungují nejlépe právě v tomto teplotním rozmezí. V příliš kyselém nebo zásaditém prostředí se enzym může nevratně deformovat nebo rozpadnout, čímž ztratí prostorové uspořádání nutné k správnému fungování.
V tomto experimentu budete měřit rychlost enzymatické aktivity za různých podmínek: při různé koncentraci enzymů, různých hodnotách pH a teploty. Množství kyslíku uvolněného rozkladem H2O2 je možné určit pomocí tlakového čidla nebo čidla plynného kyslíku.
... zpět na přehled námětů | ... více o systému Vernier |