Fyziologie člověka se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Human Physiology with Vernier.

1 – Ohřívací funkce nosních cest

Úvod

Nosní cesty slouží k transportu vzduchu do plic a z plic a také k ohřevu a zvlhčení tohoto vzduchu. Nosní skořepy poskytují rozsáhlý povrch a bohatý přísun krve, nezbytný k procesu výměny tepla, který přispívá k udržení stálé tělesné teploty. Ohřev vdechnutého vzduchu zlepšuje funkci plic a odstranění tepla z vydechovaného vzduchu pomáhá zabránit velkým ztrátám tělesného tepla. Virová infekce, alergie nebo vychýlená nosní přepážka mohou vést k ucpání nosních cest a k dýchání ústy. Vdechování studeného vzduchu ústy pak může podráždit plíce a zhoršit nemoci jako bronchitida nebo astma.

V tomto pokusu budete používat senzor povrchové teploty Vernier ke změření teploty vydechovaného vzduchu. Vzduch, který prošel nosními cestami, bude srovnán se vzduchem, který byl vdechnut ústy. V obou případech zůstává vzduch určitý čas v plicích, kde se ohřeje kontaktem s rozsáhlým alveolárním povrchem plicní tkáně, nicméně vzduch, který prošel nosními dýchacími cestami, se do plic dostane již částečně ohřátý.

Úkoly

  • Srovnejte teplotu vzduchu, který prošel nosními cestami, s teplotou vzduchu, který jimi neprošel. (nádech ústy nebo nosem)
  • Zhodnoťte vliv nosních dýchacích cest a plic na ohřev vzduchu, který dýcháme.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier