FyzWeb  články
Astronomická expedice 20132013-03-07 

Již od nepaměti byli lidé fascinováni vesmírem. Obdivovali jeho krásu a velikost. Zároveň však pro ně představoval tajemno, kterého se obávali. Naštěstí se ale nenechali příliš zastrašit. Zvědavost byla silnější než obavy a následovalo několik století, během nichž badatelé pronikali stále hlouběji a hlouběji do tajů vesmíru. Ale nenechme se mýlit, pořád je co objevovat a hlavně obdivovat! Pokud patříte mezi ty nadšence, kteří se jen tak něčeho nezaleknou a které uchvátila krása hvězdného nebe, tak právě pro vás je určena Astronomická expedice. Odhrne pomyslnou oponu vesmírného tajemna a vtáhne vás do jeho neuvěřitelného světa.

Každý rok láká malebný Podkrkonošský kraj, kde ještě světla měst nepřezářila krásu hvězdného nebe, nadšence nejen z celé České republiky, ale i ze Slovenska či Polska. Ve dnech 3.-18. srpna se koná již 55. ročník Astronomické expedice. Expedičníkem (jak jsou účastníci Expedice nazýváni) se mohou stát již zkušení pozorovatelé noční oblohy, stejně tak jako úplní začátečníci a to ve věku od 15 do 25 let.

Program Expedice je velmi bohatý. Vyplněn je řadou přednášek z nejrůznějších oborů astronomie, ale i dalších přírodovědných oborů, jako je geologie či meteorologie. Dozvíte se plno zajímavých informací o Sluneční soustavě, galaxiích, hvězdách, asteroidech, ale i například o naší planetě Zemi. V přednáškách, které vedou vysokoškolští studenti či pracovníci hvězdáren, se dozvíte vše potřebné a mnohem více. Již tradičně jsou jako přednášející zváni také velikáni české vědy (v minulosti např. Jiří Grygar či Petr Kulhánek).

Ani v čase mezi přednáškami se nebudete nudit. Už jste někdy vytvářeli krátery na Měsíci? Nebo si zblízka prohlédli povrch Slunce? Víte co se stane s žárovkou v mikrovlnné troubě? Na tyto a další otázky dostane odpověď během řady zajímavých fyzikálních experimentů.

Ovšem hlavní náplní programu je pozorovnání noční oblohy. Cygnus, Plejády, M82 a Vega. Že vám tyto pojmy nic neříkají? Ale to přeci vůbec nevadí! Vše se dozvíte během pozorování.  Naučíte se základům orientace na noční obloze, budete umět poznávat souhvězdí letní oblohy.  Zjistíte, že na obloze můžete, kromě hvězd, pozorovat další zajímavé objekty - hned za humny je třeba náš nejbližší souputník Měsíc. I planety naší soustavy zaručují zajímavou podívanou. Pokud se ale vydáte za hranice Sluneční soustavy, můžete obdivovat krásu mlhovin, hvězdokup nebo galaxií. Hvězdné nebe můžete zaznamenávat pomocí astrofotografie či CCD kamery. I nadšenci v oboru radioastronomie si přijdou na své. Přiučit se můžete také astronavigaci – určování polohy pomocí přístroje sextantu. Východem Slunce však pozorovnání nekončí. Přes den je možné pozorovat protuberance nebo sluneční skvrny na povrchu naší nejbližší hvězdy. Nebo si povrch Slunce můžete zkusit přímo zakreslit!

Expedici pořádá Hvězdárna v Úpici, Hvězdárna a planetárium Brno a Amatérská prohlídka oblohy - sekce České astronomické společnosti.

Pokud vás zajímá více, podívejte se na stránky Astronomické expedice http://expedice.astronomie.cz/

Na setkání s Vámi se těší

Eliška Duchková