FyzWeb články |
||||||||||||||||||
ZÁMĚR ÚLOHY
POMŮCKY
TEORETICKÝ ÚVODKyslík do vody difunduje ze vzduchu a rozpouští se v ní. Kyslík také mohou vyrábět vodní rostliny pomocí fotosyntézy. Naopak vodní živočichové (třeba ryby) kyslík rozpuštěný ve vodě spotřebovávají. V akváriích zvyšujeme množství rozpuštěného kyslíku probubláváním. Rozpustnost kyslíku ve vodě závisí na teplotě. Teplejší voda dokáže vázat menší množství kyslíku. VAROVÁNÍOptický senzor koncentrace kyslíku ODO-BTA je určen pro teplotní rozmezí 0 °C až 50 °C. ÚKOLYA. Změna množství rozpuštěného kyslíku po převaření:
B. Difúze kyslíku zpět do vody:
C. Zkuste zvýšit rychlost nasycování vody kyslíkem. POZNÁMKY PRO UČITELE
Úkol A: Je dobré ochlazování urychlit například ponořením nádoby s horkou vodou do studené lázně. Není vhodná jinak velmi účinná metoda foukání, přelévání vody z nádoby do nádoby, či dokonce rozlití vody do široké nádoby s velkým povrchem - všechny tyto metody totiž výrazně zvyšují rychlost nasycování kyslíkem. Úkol B: Pozor na to, že senzor ponořený do vody má nezanedbatelnou tloušťku a v půdorysu zabírá značnou část hladiny, která by jinak byla volná. Pokud by byl ponořen do nádoby, která má jen o málo větší průměr, než samotný senzor, pak by senzor zabíral prakticky všechen volný povrch a na volnou hladinu už by téměř nic nezbylo. Při porovnávání velikosti povrchů tedy je potřeba brát v úvahu skutečný volný povrch, nikoliv „pí krát poloměr nádoby na druhou". Úkol C: Rychlost nasycování kyslíkem lze kromě metod uvedených v poznámce k úkolu A zvýšit též bubláním vzduchu do vody pomocí brčka. Ukázka naměřených hodnot:
Materiál vznikl v rámci projektu Gymnázia Cheb s názvem Příprava na Turnaj mladých fyziků. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje www.kvkskoly.cz. Autorský tým: Pavel Böhm, Hana Böhmová, Filip Danko, Lucie Filipenská, Petr Kácovský, Věra Koudelková, Daniel Novopacký, Ilona Šimánková, Martin Vlach. Děkujeme i všem ostatním lidem, kteří přispěli k tvorbě materiálů. Pro případ dalších námětů, komentářů, nalezených chyb a podobně využijte e-mailovou adresu pavel.bohm@mff.cuni.cz |