FyzWeb články |
||||
PomůckyTeplotní čidlo Vernier TMP-BTA, rozhraní LabQuest Mini,sklenice nebo kádinka, jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný), čajová lžička. TeorieZ hlediska tepelné bilance můžeme chemické a fyzikální děje dělit na exotermické, při kterých se vyvíjí teplo (dochází k ohřívání), a endotermické, které teplo naopak odebírají z okolí (dochází k ochlazování). Příkladem endotermického děje je rozpouštění jedlé sody (hydrogenuhličitanu sodného) ve vodě. Příprava měření
Provedení experimentu
Ukázka naměřených datZávěrJe patrné, že rozpouštění jedlé sody ve vodě je endotermickým dějem – roztok během měření snížil svoji teplotu téměř o 4 °C. Poznámky
Tento experiment vychází z tzv. Kuchařky (souboru jednoduchých experimentů do hodin chemie, fyziky a přirodopisu), která vznikla na KDF MFF UK jako společné dílo Pavla Böhma, Jakuba Jermáře a Petra Kácovského. |