FyzWeb  články

Poznámky pro vyučující

Funkce mikrovlnné trouby může sloužit jako motivační nebo shrnující téma při probírání vlastností elektromagnetických vln.

Občas se diskutuje o možném škodlivém dopadu používání mikrovln k Ăşpravě pokrmů. Na internetu lze nalézt různé více či méně věrohodné materiály zabývající se tímto tématem. Skutečných a věrohodných důkazů o škodlivém působení mikrovln na potraviny se zdá být poměrně málo. Zda mohou mikrovlny výrazně jinak než klasický ohřev narušit strukturu některých makromolekul a tvořit z nich tak toxické látky zůstává zřejmě ne zcela uspokojivě vyřešenou otázkou.


Na druhé straně lze ve stejných materiálech najít celou řadu zcela chybných závěrů, jako je zaměňování mikrovlnného záření s radioaktivním zářením nebo směšování ohřevu potravin mikrovlnami a vystavování živého lidského organismu velkým dávkám mikrovlnného záření (což samozřejmě škodlivé být může). Také fakt, že mikrovlnné trouby se v masovém měřítku používají už více než třicet let, přispívá k názoru, že závažnější škodlivé účinky by se za tuto dobu výrazně projevily.


Téma škodlivosti mikrovln může sloužit například jako námět na zajímavý referát, při kterém student prokáže, do jaké míry umí vybrat z různých materiálů zásadní informace a odlišit věcné chyby.

Určitě se dá souhlasit s některými nebezpečími používání mikrovlnné trouby, která však vůbec nesouvisí se škodlivým účinkem mikrovln na potraviny.


Těžko pochopitelným se například zdá známý případ, kdy jistá Američanka chtěla využít mikrovlnné trouby pro vysušení svého psa, což se jejímu miláčkovi stalo osudným.


Reálnější nebezpečí hrozí například při ohřívání tekutin v uzavřených lahvích. často citované je nebezpečí ohřívání mléka v lahvi kojencům. Tekutina v láhvi se může rychle zahřát a vybuchnout podobně jako vejce, nebo na povrchu zdánlivě chladná nádoba může obsahovat horkou tekutinu, kterou se dítě popálí. Právě takovým nebezpečím se ale dá předejít, pokud budeme vědět něco málo o fyzice a hlavně pokud budeme používat "zdravý rozum".



V souvislosti s posledně jmenovaným rychlým ohřevem vody se často zmiňuje další experiment, při kterém ale, pokud se ho rozhodnete vyzkoušet, buďte maximálně opatrní.


Necháme-li v mikrovlnné troubě ohřívat vodu delší dobu, můžeme ji zahřát na teplotu až asi o 8° vyšší než je teplota varu, aniž by začala vřít. Je to dáno právě tím, že voda je zahřívána v celém objemu (ne pouze zespoda jako při klasickém ohřevu), takže se voda tolik nepromíchává důsledkem stoupavých proudů a můžeme ji takzvaně přehřát.


Přehřátá voda je ovšem v nestabilním stavu a pokud do ní po opatrném vyndání z trouby nasypeme trochu nějakého prášku nebo kousků ledu, začne okamžitě prudce vařit a horká voda, stříkající okolo, nás může opařit. Proto je dobré například při ohřívání čaje dodržovat vhodnou dobu a při vaření vody v mikrovlnné troubě s ní průběžně míchat.