FyzWeb články |
||
Ekologická stránkaNa šetrnost konvice se nemusíme dívat jen přes naši peněženku. Významné je i ekologické hledisko. Můžeme se pokusit odhadnout, kolik oxidu uhličitého se díky vaření, uvolní do ovzduší. Většina elektrické energie u nás se vyrábí v tepelných elektrárnách, kde se spaluje hnědé uhlí. Jeho výhřevnost je asi 15 000 kJ/kg. To znamená, že se zjednoho kilogramu uhlí uvolní 15000 kJ energie. Ztoho se ale využije jen 30 % na výrobu elektřiny. Než se dostane elektřina do zásuvky, ztratíme dalších 5 % energie. To znamená, že se až knám dostane asi 4000 kJ. 1kWh je 3600 kJ. Zjednoho kilogramu uhlí získáme tedy 1 kWh elektrické energie. Vaříme-li ve varné konvici, musí být za rok spáleno 22 kg uhlí. Vaříme-li v hrnci s pokličkou, musí být spáleno 50 kg uhlí. Vaříme-li v hrnci bez pokličky, musí být spáleno 56 kg uhlí. Vaříme-li v mikrovlnné troubě, musí být spáleno 46 kg uhlí. Budeme-li používat varnou konvici místo hrnce bez pokličky, nemusí být spáleno 28 kg uhlí. Zdá se vám to málo? Představte si, že se začne chovat šetrně celá Praha, tj. 1 200 000 obyvatel. Roční úspora na celou Prahu je už 33 600 t uhlí. Budeme-li počítat, že se z každého kilogramu uhlí uvolní 3,6 kg oxidu uhličitého [2], zabráníme vypuštění 121 000 t CO2 do ovzduší. Jak jste už určitě slyšeli, CO2 je skleníkový plyn, to znamená, že přispívá ke globálnímu oteplování Země. Varná konvice je tedy i ekologická. |