FyzWeb  články
Fyzikální cirkus 20072007-12-07 

28. 11. 2007 již podeváté proběhl na SPŠST Panská tradiční předvánoční Fyzikální cirkus. Jaký byl a o co jste přišli, se dozvíte z naší reportáže.

Jelikož je avizovaná velká účast přicházíme do školy SPŠST Panská v Malé Štupartské raději o půl hodiny dříve, abychom stačili obsadit nejlepší místa. K našemu překvapení je učebna S6 téměř prázdná. Samozřejmě, studenti mají ještě výuku. Akce probíhá až po vyučování, takže se jí účastní pouze studenti, kteří o ni mají opravdu zájem. Vybereme nejlepší místa v první řadě a čekáme na začátek. Mezitím sledujeme poslední přípravy. Úpravy šňůr a kabelů, kontrolu záběrů kamery, poslední přesuny lavic - sedadel a také větrání místnosti, které za chvíli nebude vůbec patrné. Přicházejí i žáci z jiných škol. Zazvoní a za chvíli je posluchárna zaplněna více než šedesáti studenty. Ano, tolik studentů má zájem strávit část volného odpoledně s fyzikou. A show může začít.

Hlavní aktér – učitel fyziky na SPŠST Panská Jaroslav Reichl - přichází na scénu. Hned úvodem se ovšem musí omluvit, že pokud na nás bude kašlat, neznamená to, že na nás kašle. A začalo předvádění desítek fyzikálních pokusů a také kouzel. K vidění byly levitující bubliny, elektrostatické kyvadlo ale třeba i plazmová koule, která zareaguje, když ji vyvoláte. Dobrá pomůcka na zlepšení psychické kondice učitelů.

Dále následovaly pokusy s velmi vysokým napětím, které byly uvedeny slovy:“ Teď bych se měl s vámi rozloučit. Když se někde špatně dotknu, uvidíte, co jste ještě neviděli.“ Poté jsme si museli odlehčit vcelku bezpečnou mechanikou. Setrvačnost, tření, dostředivá síla a další fyzikální pojmy by pomohly vysvětlit podstatu provedených pokusů.

Také jsme viděli dvě ocelové kuličky postavené na sebe nebo kelímek s kávou, který nastojato podpírala pouze jedna karta. Pokusy střídaly kouzelnické triky, ovšem bez předchozího upozornění, takže studenti museli zapojit svůj smysl pro realitu. Je to kouzlo, trik nebo fakt fyzika? napadalo nás při pohledu na některé pokusy (nebo kouzla?). Myšlenka propojit předvádění pokusů s kouzlením je originální, zajímavá a mě se velmi líbila. Vždyť to, že něco vnímáme jako kouzlo znamená, že předvedený jev podle našeho mínění odporuje fyzikálním zákonům.

Show pokračuje v rychlém tempu a na podobné úvahy není čas. S potěšením sledujeme kouzlení s hůlkou, jak jinak než kouzelnou, necháme se klamat svými nedokonalými smysly nebo přemýšlíme, proč se ze sklenice obrácené dnem vzhůru nevylije voda.

Reportáž je příliš krátká, aby bylo možné popsat každý pokus, zmínit každou průpovídku Jardy Reichla. Nemůžeme však pominout závěrečné zakončení v duchu věhlasného Járy Cimrmana. Zajímá Vás, jak Jára Cimrman dokazoval, že se světlo při dopadu láme a mění barvu? Pak jste určitě neměli zmeškat letošní Fyzikální cirkus. Když už se tak stalo, alespoň navštivte stránku letošního cirkusu, kde jsou k vidění další fotografie z této skvělé fyzikální show. Opravdu poslední experiment opět v duchu Járy Cimrmana - jednodobý spalovací motor:

Reportáž zpracovala RNDr. Martina Kekule.