FyzWeb  články
Liberecký IQ park2007-12-20 

Škola hrou! Jako studentka na plný úvazek jsem si při takové myšlence jen povzdychla nebo si z ní dělala legraci. Moje maturitní stužka, ještě dodnes přišpendlená na nástěnce v pokoji, hlásá: „Tomu říkáš hra, Ámosi!?“ Nicméně mám pocit, že přístup k učení od té doby poskočil kupředu. Třeba otevřením IQ parku v Liberci - počin to mile vzdělávací a zároveň hravý. Vypravili jsme se tam ověřit, zda dobrá pověst, která jej předchází, je pravdivá.

Představte si muzeum. Na pohled malé, nenápadné, oddělené jedním turniketem ve velkém nákupně zábavním centru. Místnosti, chodby i schodiště zaplněné výstavními exponáty. Ale nejde jen o to procházet mezi nimi a obdivovat. U každého je potřeba něco zmáčknout, za něco zatahat, zatočit klikou. Někde člověk musí vynaložit hrubou sílu, při řešení hlavolamů potřebuje důvtip a logické myšlení a jinde zase opráší své vědomosti, které do něho tloukli všichni ti biologové, zeměpisáři a fyzikáři. Pojďte se s námi alespoň krátce virtuálně IQ parkem projít. Začněme hned u vchodu. Tady si můžete změřit rozpětí svých paží, výšku výskoku, vyzkoušet svůj postřeh, zahrát si 3D piškvorky nebo se pokusit přiblížit k sobě dva magnety.

Místnost hlavolamů, logických hříček, známých i netradičních, lehkých i obtížných. Pro každého něco.

Další místnost lehce vědomostní (poznáte, kterému státu patří vyobrazené vlajky? Poznáte koření podle vůně? Které vlastnosti jsou dědičné?) a také trochu smysly matoucí (třídění věcí podle váhy, kaleidoskop, optické klamy).

Nesmí chybět ukázky, že si matematika, fyzika a ani další přírodní vědy nevymýšlí: názorný důkaz Pythagorovy věty, elipsa a její ohniska, magnetické jevy, z mechaniky například kladky, a mnoho, mnoho dalšího.

Je tu taky jedna tajemná tmavá místnost, kde srší blesky a láme se světlo.

Nebo třeba vodní hrátky, kde si proud vody otáčí se 120kg kamennou koulí, kde si můžete načerpat vodu pomocí spirály nebo vyzkoušet celou plejádu vodních mlýnků.

A to rozhodně není všechno. Pokud se rozhodnete zažít IQ park na vlastní kůži, čeká vás tam ještě hodně zajímavého. Černou díru, kterou jsem nakrmila dvěma padesátníky za to, že mi ukáže, jak to kolem ní funguje, si budu pamatovat dlouho. Komenský by měl radost.

IQ park Liberec, www.iqpark.cz

Autorkou článku je Helena Knopfová.