FyzWeb  Bizarní krámy

Lakmusový indikátor

Šťávy z některých druhů zelenin a dalších rostlin mohou fungovat podobně jako lakmusové indikátory kyselin a zásad. Uvařte červené zelí doměkka a šťávu slijte do sklenice. Když jen trošku této šťávy přidáte do kyseliny (např. octa), dostane ještě červenější barvu. Jestliže ji naopak dáte do zásady (např. čpavku), zmodrá nebo zezelená.

Šťávy z řepy reagují stejně, ale ne tak výrazně jako ty ze zelí. Přidáte-li trochu kari koření do zásady, změní se ze žluté barvy na červenou. Indikátory většinou lépe reagují, když jsou vyrobeny "alkoholovou" metodou. Zkuste například zelí: natrhejte listy a nalijte na ně nějaký alkohol. Pak počkejte dokud se alkohol nezbarví tmavě červeně. Poté listy zelí vymačkejte. Když do výluhu přidáte kyselinu, červená barva ztmavne. Přilijete-li zásadu, změní se barva na zelenou. Další rostlinné šťávy jako například z třešní, řepy nebo borůvek můžete pro tyto pokusy rovněž použít. Jeden ze čtenářů, Thomas Castagno, doporučuje zkusit také listy karafiátu, které fungují také velmi dobře.

Míšina poznámka

Tento pokus je opět chemický. Funguje velmi dobře, je jednoduchý a děti si ho mohou sami bez problémů zkusit doma. Já jsem vyzkoušela šťávy z červeného zelí a můžu potvrdit, že opravdu fungují, jak je popsáno v návodu.

Tyto stránky byly přeloženy z originálu Bizarre Stuff You Can Make in Your Kitchen s laskavým souhlasem Briana Carusella.

Zpět na úvodní stránku