FyzWeb Bizarní krámy |
||
Hrátky s vajíčkyNejprimitivnější pokusy, které můžete provádět s vajíčkemPomůcky:
Když tento pokus provedete s uvařeným vajíčkem, skořápka se rozpustí úplně stejně, ale zůstane vám gumové vajíčko, které může skutečně skákat (když ho ale nehodíte z moc veliké výšky). Pro pobavení zkuste v octu stejným způsobem rozmočit kuřecí kůstku. Když použijete čerstvou, mělo by se vám podařit ji ohnout a dokonce na ní udělat uzel. Jak poznat syrové vajíčko od uvařeného
Vejce v láhvi
![]() Jeden čtenář mi nedávno připoměl, že vajíčko můžete dostat lehce zpátky když láhev otočíte dnem vzhůru a zprudka do ní fouknete. Když pak dáte pusu pryč, vajíčko vypadne. Vytlačí ho ven větší tlak vzduchu uvnitř láhve. Vznášející se vejce
Ekvilibristika s vejciJestliže jste hodně opatrní a máte pevnou ruku, může se vám podařit postavit uvařené vajíčko na špičku. Každé vejce se dá vyvážit na svém širším konci a jde to ještě jednodušeji, když použijete tajnou přísadu: kuchyňskou sůl. Udělejte na stole malou hromádku ze soli a vyvažte na ní vajíčko. Potom jemně sůl odfoukněte pryč. Několik zrnek, která ve skutečnosti drží vajíčko, zůstanou pod ním. Vejce tato zrnka schová a tak to vypadá, že stojí samo. Tajné zprávy na vajíčkáchUvařte vajíčko natvrdo - asi 5 minut. Nechte je vychladnout. Potom rozpusťte tolik octanu kolik jen bude možné ve lžičce octa. Octan koupíte například v lékárně. Potom tento roztok použijte pro napsání tajné zprávy na skořápku vajíčka pomocí párátka. Jakmile vejce uschne, vypadá úplně normálně. Když ale pak skořápku oloupete, stane se písmo viditelným na povrchu vajíčka. Poznámka: Hliníkové sloučeniny jsou v dnešní době spojovány s Alzheimerovou nemocí, proto raději takto popsaná vajíčka nejezte. Trik se stříbrným vajíčkemPro tento pokus budete potřebovat jedno bílé slepičí vejce (skořápka musí být suchá). Podržte vajíčko nad plamenem svíčky, aby se pokrylo sazemi. Je nutné, aby jimi bylo pokryto úplně celé. Když bude vajíčko jen trochu vlhké, tak saze snadno zůstanou na vašich prstech místo na vajíčku, když s ním budete v prstech pohybovat. Dejte pozor, ať se nepopálíte! Jakmile je vajíčko pěkně pokryto černými sazemi, jemně je ponořte do misky s vodou. Pokud je jimi pokryto celé, uhlík obsažený v sazích odpuzuje vodu a zadržuje tak jemný film vzduchu. Ten pak vajíčku dodává stříbrně zrcadlový vzhled. Trik s mačkáním vajíčkaVajíčka jsou překvapivě tvrdá a odolávají silám, které na ně rovnoměrně působí. Neudrží ale tak dobře tlak nerovnoměrných sil, což je důvod, proč se tak snadno rozbijí o hranu nádoby nebo při pádu na podlahu. Vezměte si vajíčko a celé ho skryjte do své dlaně. Stiskněte je tak, abyste na ně tlačili ze všech stran stejně. Mělo by se vám podařit ho zmáčknout velmi silně, aniž by se rozbilo (ale pro jistotu provádějte tento pokus nad umyvadlem nebo nějakou nádobou). Vajíčko se může rozbít, pokud už bylo trošku naťuklé nebo když budete mít při jeho stlačování na ruce prstýnek. Prázdné skořápky jsou také docela pevné. Pokuste rozbít dvě syrová vajíčka tak, aby se skořápky přibližně rozpůlily. Tyto čtyři půlskořápky vypláchněte a nechte je vyschnout. Jejich tvar můžete doupravit nůžkami. Měly by mít všechny stejnou výšku, když je postavíte otevřenou stranou na stůl. Potom na ně opatrně postavte velkou knihu. Mělo by se vám podařit přidat na ni ještě několik knih, než skořápky překročí svůj "limit" a prasknou. Kouzelnický trik
Bruce Weertman napsal:
OK a teď k magickému triku ...
Viděl jsem kouzelníka, který to dokonale předvedl a byl jsem velmi překvapen. Míšiny poznámky - hrátky s vajíčkyMožná, že tyto návody na pokusy vypadají jako pouhé hraní si s vajíčky a že s fyzikou mají pramálo společného, ale opak je pravdou. Plavání vajíčka: Archimédův zákon. Využití: třeba hospodyňky podle toho poznají, zda je vajíčko čerstvé nebo ne. Staré vajíčko je uvnitř vyschlé, pod skořápkou je vzduch a proto při ponoření do vody plave, kdežto čerstvé vajíčko klesne na dno. Pevnost skořápky: Skořápka vajíčka je tak pevná, že vydrží tlak knih i ruky. Příroda to tak zařídila, aby byla skořápka dost pevná na to, aby chránila vnitřní část, popřípadě malého ptáčka uvnitř. Na jednu stranu je skořápka pevná, na druhou je ale velmi křehká. Mě se podařilo na skořápky položit čtyři knihy. Rozpuštění skořápky v octu: je spíš záležitost chemie než fyziky. Ocet je vůbec dobré "rozpouštědlo" a "odmašťovadlo". Dá se třeba použít na vyčistění topné spirály ve varné konvici. Fyzika ovšem studuje kompozitní materiály, vaječná skořápka je příkladem takového přírodního kompozitu. Roztočení vajíčka: Když rukou zastavíte skořápku točícího se syrového vajíčka, tak se tekutý obsah ještě chvíli točí a pomalu zastavuje třením o skořápku. Když pak dáte ruku rychle pryč, celé vajíčko se trochu roztočí od rotace tekuté části. Zkuste tímto způsobem poznat syrové a uvařené vajíčko. Všechny pokusy s vajíčky uvedené na této stránce jsou velmi jednoduché a velmi dobře fungují.
Tyto stránky byly přeloženy z originálu Bizarre Stuff You Can Make in Your Kitchen s laskavým souhlasem Briana Carusella. |