FyzWeb  odpovědna

Zaujal vás nějaký fyzikální jev? Nevíte si rady s jeho vysvětlením? Neváhejte a napište nám svůj dotaz!


nalezeno 1493 dotazů

1187) Skleníkový efekt17. 12. 2002

Dotaz: Můžete mi, prosím, vysvětlit co je to skleníkový efekt? A poradit kde bych mohla na internetu o něm najít něco víc? (Ivana Šerá)

Odpověď: Milá Ivano, ve dne na Zem neustále dopadají sluneční paprsky, které naši planetu oteplují. Během noci Země naopak vysílá nashromážděné teplo zpět do vesmíru. Zdá se to jednoduché, ve dne planeta teplo pohlcuje a v noci ho vysílá. Ale...
Kdyby všechno záření zase hned utíkalo do vesmíru, byla by průměrná teplota na naší planetě - 19°C a rozdíly denních a nočních teplot by přesahovaly 50°C. Za takových podmínek by zde život, jak ho známe, zřejmě nevznikl. Stálejší a vyšší teploty jsou na Zemi díky její atmosféře. Kdyby v ní ale byly jen plyny dusík a kyslík (v atmosféře jich je asi 99%), byla by průměrná teplota na Zemi stále jen 6°C. Za podstatně příjemnější podnebí (prům. teplota 15°C) vděčíme skupině plynů, která zadržuje část unikajícího tepla a posílá ho zpět na zem. Díky tomu neklesají noční teploty hluboko pod bod mrazu.
Sluneční paprsky putují vesmírem jako světelné záření, které se na Zemi mění v záření tepelné neboli infračervené. Tyto plyny propouští světelné záření beze zbytku, ale tepelné jen částečně. Atmosféra tak funguje na stejném principu jako skleník - světelné záření ze Slunce prochází sklem téměř bez překážky a je absorbováno rostlinami a půdou uvnitř skleníku. Tepelné záření, které vyzařuje z rostlin a půdy, je však absorbováno sklem, které zpětně vyzařuje určitou část opět do skleníku. Sklo tak funguje jako "peřina", která pomáhá udržovat ve skleníku teplo. Proto se tomuto jevu říká skleníkový efekt a vzdušní strážci nasšho tepla dostali název skleníkové plyny. Důležité skleníkové plyny jsou oxid uhličitý, metan, oxid dusný, ozón, vodní pára a tzv. freony. Prvních pět plynů je přirozených, freony jsou umělé a v atmosféře před zásahem člověka nebyly.
Další podrobnější informace o skleníkovém efektu se dočtete na souhrnné stránce: http://www.mujweb.cz/www/yann/ , kde najdete spoustu odkazů na další stránky rozdělené podle úrovně, takže si můžete vybrat, která vám nejvíc vyhovuje.
(M.Urbanová)   >>>  

1188) Ultračervené záření?17. 12. 2002

Dotaz: Co je to ultračervené záření? (Pavel Kerekeš)

Odpověď: Milý Pavle, asi jste se spletl, termín ultračervené záření se nepoužívá! Existuje jen infračervené a ultrafialové záření.
Infračervené záření má větší vlnové délky než viditelné světlo. (0,3 mm - 790 nm) Naše oko ho nevnímá. Ale vnímáme ho povrchem těla, tepločivnými tělísky. Tohle záření nás opaluje. Proto se mu někdy říká tepelné záření. Proniká dobře zakaleným prostředím (mlhou, smogem, oblaky). Používá se například v meteorologii nebo při snímkování oblačnosti.
Ultrafialové záření má kratší vlnové délky než vid. světlo (400 - 10 nm). Jeho zdrojem jsou tělesa ohřátá na velmi vysokou teplotu jako např. Slunce, elektrický oblouk apod. Atmosféra ho pohlcuje, stejně jako obyčejné sklo. Toto záření má ionizační účinky, ničí mikroorganismy apod.
(M.Urbanová)   >>>  

1189) M. Deprez11. 12. 2002

Dotaz: Potřeboval bych nějaké informace o francouzském fyzikovi jménem Marcel Deprez. (Miloslav Cajska)

Odpověď: Podívejte se na web na následující stránku. Doufám, že tam najdete informace, které potřebujete. Bohužel v češtině jsem žádnou takovou nenašla: http://chem.ch.huji.ac.il/~eugeniik/history/deprez.html .
(M.Urbanová)   >>>  

1190) Kde zmrzne voda dřív?09. 12. 2002

Dotaz: Pokud do uzavřeného prostoru mrazáku dám sklenici studené vody a stejnou sklenici horké vody, kde zamrzne voda dříve?
Viděla jsem pořad Nikdo není dokonalý a tam se byla otázka: Která voda zmrzne nejdřív - studená nebo teplá? První moje reakce byla: No přeci studená! Avšak chyba prý teplá. Mohli by jste mi odpověď zdůvodnit? (Jindřich Pulíček, Veronika)

Odpověď: Otázka mrznutí horké a studené vody není vůbec jednoduchá. Ve škole jste se asi učili, že když dáte sklenici vody do mrazáku, studené prostředí začne vodě odebírat teplo. Čím je voda ve sklenici teplejší, tím více tepla musí mrazák odebrat, aby voda zmrzla a tím déle to trvá. Rychleji tedy zmrzne studená voda, protože teplá se nejdříve musí ochladit na teplotu té studené. Jenže uspořádání pokusu může být takové, že teplá voda vytvoří novou okolnost (např. převařená voda obsahuje méně rozpuštěného vzduchu, může se i chemicky pozměnit změnou tvrdosti - přechod z hydrogenuhličitanu vápenatého, rozpustného ve vodě, na jiné látky), a tato okolnost dostatečně silně ovlivní další děj. Studená voda např. taky smáčí hůř než teplá apod. Podívejte se na článek na webu - Jak probíhá ochlazování vody a čím je ovlivněno . Nejlepší bude, když si sám zkusíte provést několik pokusů s rychlostí zmrznutí studené a teplé vody.
(M.Urbanová)   >>>  

1191) Dráha tělesa09. 12. 2002

Dotaz: Jak se dá vypočítat dráha tělesa (vzdálenost) v závislosti na čase. Znám zrychlení a maximální rychlost. (Karel Sova)

Odpověď: Milý Karle, vzorečky pro vaše výpočty najdete ve všech středoškolských učebnicích.
s = v0.t + 1/2 a. t2, kde v0 je počáteční rychlost, a je vámi uvedené zrychlení, t čas. Když je v0=0 dostanete jednodušší vzoreček: s = 1/2 a.t2 , vmax=v0 + a.t
(M.Urbanová)   >>>