FyzWeb  odpovědna

Zaujal vás nějaký fyzikální jev? Nevíte si rady s jeho vysvětlením? Neváhejte a napište nám svůj dotaz!


nalezeno 1493 dotazů

1346) Nekonečné urychlování12. 07. 2002

Dotaz: Podle 2. pohybového zákona, když bude na těleso působit síla nekonečně dlouho uvede těleso na nekonečnou rychlost, říkám to správně nebo na vysoké rychlosti tento zákon neplatí ? (Lubomír Šerý)

Odpověď: Milý Lubomíre, Vaše úvaha není správná. Těleso, které se pohybuje velkou rychlostí má podle speciální teorie relativity větší hmotnost, než byla jeho hmotnost na začátku pohybu (tzv. klidová hmotnost). Jeho hmotnost se vzrůstající rychlostí dále roste (těleso těžkne a těžkne). Působení konstantní síly tak má stále menší a menší účinek na jeho zrychlování. Rychlost tělesa s nenulovou klidovou hmotností se tak může jen přiblížit rychlosti světla (c = 3.108 m/s), ale nikdy jí nedosáhne.
(M.Urbanová)   >>>  

1347) Poloha magnetické osy11. 07. 2002

Dotaz: Vedel by mi niekto vysvetliť, v akej polohe je v dnešnej dobe Magnetická a Geografická os voči Slnku v priemete na zvieratníkové pozadie? (Štefan)

Odpověď: Z hlavy Vám to neřeknu, ale metodu a materiály k výpočtu Vám poskytnu rád. Podle učebnice FYZIKA (Halliday, Resnick, Walke, vydal Prometheus 2001) kap. 32.3 na str. 835 a dalších, ležel v r. 1980 geomagnetický severní pól (tedy fyzikálně řečeno jižní pól zemského magnetického dipólu jakožto prvního členu multipólového rozvoje) v severozápadním Grónsku na 78,8 stupni severní šířky a 289,3 st. východní délky, tedy asi 1250 km od pólu geografického. Tento úhel potřebujete složit s úhlem ekliptiky, svazující oběžnou rovinu Země kolem Slunce orientací danou osou vlastní rotace Země, a to se dozvíte z astronomické literatury.
(J.Obdržálek)   >>>  

1348) Fyzikální podstata zápachu11. 07. 2002

Dotaz: Dá se nějak fyzikálně vysvětlit, co je to vůně či zápach? Proč třeba vnímáme, že květina voní, syrečky smrdí (voní), tužku necítíme? Patří-li tedy tato otázka vůbec do fyziky. A jak je to s chutí? U zbývajících třech smyslů (zrak, sluch, hmat) si umím fyzikální podstatu představit, ale u těchto dvou moc ne. (Radek Fojtik)

Odpověď: Čich, kterým zjišťujeme různé vůně či zápachy, souvisí úzce s chutí. (Všimněte si, že ztratíte-li při pořádné rýmě čich, jeví se podle chuti kafe kyselé a polívka bramboračka sladká.) Jak správně naznačujete, jde tu o otázku nikoli fyzikální, ale chemickou; specializované buňky jsou citlivé na přítomnost některých molekul, a to i v naprosto nepatrných množstvích, snad na úrovni malého počtu molekul (např. feromony). U člověka je chuť snad nejcitlivější na kapsicin (obsažený např. v paprice). Na druhou stranu, chemická reakce znamená přeměnu chemických vazeb, přičemž pojem chemické vazby vysvětluje kvantová chemie (kterou lze taky pokládat za kvantovou fyziku elektronového obalu atomů, moloekul a iontů). Nemohu vyloučit ani čistě fyzikální jevy jako obsorpce a adsorpce (na povrchu), ale spíš půjde o ty chemické reakce. Samozřejmě jsou buď vhodným způsobem vratné, anebo se matička příroda spolehne na to, že se použitá část našeho čidla opět obnoví, jako (skoro) cokoliv v našem těle.
(J.Obdržálek)   >>>  

1349) Zahřátí bílkovin11. 07. 2002

Dotaz: S velkým potěšením jsem si početl o fyzikálních pokusech s vajíčky. Při té příležitosti by mě zajímalo, jak to, že syrový bílek je tekutý a průhledný, ale uvařený tuhý a bílý, a to už nevratně. Co je o tom známo? Je to asi ostuda, že si nedovedu odpovědět sám, když mám fyzikální vzdělání, ale konzultace a názory chytrých odborníků mě moc zajímají. Vím, že bílek je vodný roztok jakéhosi albuminu, tedy bílkoviny, která při zahřátí denaturuje a pak nějakým mechanismem síťuje, ale proč přitom zbělá?? (Miroslav Raab)

Odpověď: Zahřátím bílkoviny (ovalbumin) na vyšší teplotu (např. 60° C) dojde k její degradaci, tedy nevratné změně její chemické stavby. Ovalbumin je glykoprotein, který má v přírodním stavu šroubovicové molekuly typu alfa-helix. Denaturací se poruší vodíkové můstky na šroubovici, ta se rozmotá, šroubovice se narovná na dlouhé peptidické řetězce, ale ty mají po sobě elektrostatické náboje. Náboje se náhodně přitahují, molekuly se sesíťují a tím vzniknou trojrozměrné "tuhé" struktury. (Některá denaturační činidla, jako třeba kyselina mravenčí, blokují volné náboje, takže se molekuly nesesíťují, a i denaturovaná bílkovina zůstane tekutá.) Neprůhlednost a neprůsvitnost je dána náhodným sesíťováním.
To, že na to neodpovíte na základě fyzikálního vzdělání sám, není žádná ostuda, ale zcela přirozená věc, tohle souvisí mnohem víc s chemií, a to s biochemií. Já jako fyzik jsem se na to zeptal odborníků z přírodovědecké fakulty.
(J.Obdržálek)   >>>  

1350) Máslo v mikrovlnce11. 07. 2002

Dotaz: Proč se máslo v mikrovlnné troubě ohřívá od středu? Kam uteklo teplo z Apolla13, když okolo je nejlepší izolant=vakum? (David Kir±ner)

Odpověď: Milý kolego, 1) mikrovlny se absorbují v objemu potravin v mikrovlnné troubě, nemám ale hned při ruce údaje o charakteristické hloubce vniku pro jednotlivé materiály, speciálně vaše máslo. V hrubém přiblížení, že se absorbují rovnoměrně, se pak opravdu ohřeje nejdřív střed, protože kraje jsou ochlazovány vzduchem.
2) Vyzářilo se. To funguje i ve vakuu, jinak by se totiž kosmonauti upekli a jiné kosmické objekty taky, protože by akorát pžijímali/y teplo slunečním zářením a neměli/y cestu, jak se tepla naopak zbavit. Mrkněte se na záření absolutně černého tělesa do nějaké knihy o fyzice, kvantitativně je to tam pod heslem Stefan-Boltzmannův zákon.
(J.Dolejší)   >>>