Zaujal vás nějaký fyzikální jev? Nevíte si rady s jeho vysvětlením? Neváhejte a napište nám svůj dotaz!
nalezeno 1493 dotazů
1478) Supravodivost
14. 01. 2002
Dotaz: Mohli byste mi doporučit, kde by daly najít nějaké seriozní informace o "studené" fúzi a supravodivosti za pokojové teploty?
(Josef Duhajský)
Odpověď: Studená fúze:
Oficiální zpráva hodnotící komise pro DoE z roku 1989
je skeptická a podobně asi většina fyzikální
komunity, idea ale má své příznivce. Podívejte se na
články
a další
texty o studené fúzi, případně si prihlédněte další odkazy ...
Dotaz: Potřeboval bych poslat něco o vzácných kovech, nejlépe něco o tom, jak se dají využít (jedná se o Pt, Ag, Au).
Váš budoucí student (Tomas Broulik)
Dotaz: Chtěl bych se Vás zeptat, jak vznikne jiskra, pokud např. seknete sekerou do kamene, nebo udeříte dvěma křemeny o sebe. Sám si myslím, že při úderu dojde lokálně k prudkému ohřátí, které způsobí ionizaci plynu (vzduchu), což vede následně k elektrickému výboji? (Jan Zahradnik)
Odpověď: Pane kolego, já bych souhlasil s
Vaším komentářem až do té doby, kdy začnete mluvit o
elektrickém výboji. Když seknete sekerou do kamene, lokálně
ohřejete dotykovou oblast sekyry a kamene a uštípnete drobné
částečky obého, které ohřáty na vysokou teplotu mají
šanci zazářit. Nejsnáz je to vidět, když k brusnému
kotouči přiložíte kus materiálu - odbrušované částice
jsou dost malé a třením /broušením uvolňované teplo je
dost velké na to, aby částice zářily jako jiskry. Jiskry
odlétající od podvozku aut při gangsterských honičkách
jsou jinou ilustrací.
Dotaz: Do horkovzdušné trouby jsem vložila skleněnou misku (tloušťka skla asi 0,5 cm) a naplnila ji vodou (asi 350 ml). Troubu s miskou uvnitř jsem nechala ohřát na 250°C. Ale udivilo mě, že i přes vysokou teplotu uvnitř se voda viditelně nevařila a ani jsem nepozorovala její odpaření. Moc by mě zajímalo, jak je to možné ? (Tereza Pražáková (GJN))
Odpověď: Tady asi hraje roli to, že
teplota, o které mluvíte (250°C) je teplota vzduchu a nikoli
teplota misky s vodou. Přestup tepla z horkého vzduchu do misky
a vody je poměrně pomalý. Pokud trouba dovoluje pohled
dovnitř (když říkate, že voda se viditelně nevařila),
vložte do vody teploměr (tak, aby byl celý úplně ve vodě) a
zopakujte své pokusy - uvidíte sama, jak rychle teplota vody
stoupá (teloměr ale včas vytáhněte ...). Je velký rozdíl
mezi takovouto horkovzdušnou troubou, standardní troubou, kde
se teplo transportuje navíc tepelným zářením stěn a
mikrovlnkou, kde se teplo generuje uvnitř látky tím, jak
mikrovlny cloumají molekulami. Takže vodu i mléko si
například daleko rychleji ohřejete v mikrovlnce. Rozdíly mezi
troubami mají samozrejmě i kuchařský význam.