FyzWeb  odpovědna

Zaujal vás nějaký fyzikální jev? Nevíte si rady s jeho vysvětlením? Neváhejte a napište nám svůj dotaz!


nalezeno 1493 dotazů

205) Vysoká věž a geostacionární dráha12. 03. 2008

Dotaz: Zdravim vas, mam teoriu: Keby sme na rovniku postavili z nekonecne pevneho materialu vezu vysoku cca 35 000 km (resp. presne do takej vysky, v akej sa nachadzaju geostacionarne druzice) a vykrocili z jej vrcholu do priestoru, zostali by sme visiet v priestore hned vedla veze, prakticky bez pohybu smerom nahor, resp. nadol? Myslim si, ze je to tak. Ak by bola veza nizsia, zacali by sme padat k Zemi, ak by bola vyssia, boli by sme odstredivou silou vymrsteni mimo dosah zemskej pritazlivosti. Mam pravdu, alebo sa mylim? P.S.: Neriesim tu sposob stavby samotnej veze. Jedna sa mi v podstate o bod na vrchole "veze" pri jej vztahu k Zemi. Diky za odpoved. (Jan Kolarik)

Odpověď: V podstatě máte pravdu (věž by musela být o trochu vyšší, zhruba 35 800 km). V případě vyšší věže byste ale nebyl vymrštěn "mimo dosah zemské přitažlivosti". Zemská přitažlivost sahá nekonečně daleko, pouze se vzdáleností slábne. Ovšem i na vzdálenosti okolo 385 000 km (tedy 10x dále) je ještě dost silná na to, aby "udržela Měsíc".

(Jakub Jermář)   >>>  

206) Zvedání těles, práce a kinetická energie12. 03. 2008

Dotaz: Chtěla bych se zeptat, jestli když zvedám těleso do výšky h konstatní rychlostí v, vykonám stejnou práci, jako když těleso budu zvedat do výšky h rocnoměrně zrychleně? Děkuji za odpověď. (Markéta)

Odpověď: Otázka je, jakou rychlost bude mít těleso na konci (ve výšce h) a jakou mělo na začátku. Jestli dobře chápu Vaši situaci, tak v obou případech začínáte ve stejné výšce a se stejnou rychlostí směrem nahoru - pak v případě zrychleného pohybu bude mít těleso ve výšce h větší rychlost, tedy i větší kinetickou energii - a o tuto energii jste musela vykonat více práce (energie nemohla vzniknout z ničeho, musela jste ji dodat... tou prací).

(Jakub Jermář)   >>>  

207) Světélkování vody při UV osvětlení06. 03. 2008

Dotaz: Dobrý den, nedávno jsem narazil na zvláštní jev. Opatřil jsem su fluoroscein a UV LED diodu. Zkoušel jsem, kolik vody dokáše obarvit jedna kapka konc. roztoku a vycházela mě opravdu vysoká čísla (destíky litrů). Jenše vše jsem zkoušel ve vodě z vodovodu, a ta kdyš jsem ji testoval čistou slabě fluoreskovla taky (!) barvou stejnou jako fluoroscein. Proto jsem vyzkoušel ještě to samé s destilovanou vodou a ta nefluoreskovala. Je mošné, še se do vodovodní sítě přidává nějaké fluoroscenční barvivo? Nebo je fluorescence způsobena přítomnými látka (soli, chlor)? Děkuji za odpovědi. (Michal Koutný)

Odpověď: Zopakovala jsem váš experiment s vodou ze severopražského sídliště a vodou z budovy Přírodovědecké fakulty a jak jsem předpokládala, ani jedna nesvětélkovala, zatímco velmi zředěný roztok fluoresceinu světélkoval studeně žlutozeleným světlem. Nevím, na jaké vlnové délce svítila vaše dioda, já použila UV lampu v blízké UV oblasti (asi 330 nm).

Jednoduché anionty (soli, chlor) zřejmě za světélkování neodpovídají, v blízké UV budou absorbovat spíše složitější organické látky s konjugovanými dvojnými vazbami a pod. Mohlo by se jednat o znečištění pitné vody, které z hlediska nebezpečnosti není významné (vodárny to dovolí), ale stále je v koncentraci, která působí pozorovatelnou fluorescenci. Můžete popřemýšlet, jestli nemáte v okolí nějaké průmyslové podniky pracující s barvivy nebo něco podobného, případně napište dotaz příslušné vodárně.

Když už máte tu UV diodu, můžete si s ní posvítit na "oranžové mléko" vytékající z rostlin vlaštovičníku většího ;o)

(Hanka Böhmová)   >>>  

208) Pára nad hrncem02. 03. 2008

Dotaz: Dobry den, chtel bych se zeptat, proc se z hrnce uvolnuje para, i kdyz se voda nevari, je to kvuli odparovani vody v kontaktu z rozpalenym hrncem? A potom by mne tajimalo proc se mnozstvi pary zvysi bezprostredne potom,co vypnu plyn na sporaku. Predem dekuji za odpoved (Michal Šárka)

Odpověď: Vypařování probíhá při libovolné teplotě, jeho míra ovšem s teplotou prudce roste. Jenže pozor, nezávisí jenom na teplotě, ale také na množství vody obsažené ve vzduchu nad hrncem (takzvané vlhkosti vzduchu).

Z mikroskopického hlediska si to můžete představit takto: Molekuly v kapalině i ve vzduchu se neustále chaoticky pohybují (tím rychleji, čím větší je teplota – ve skutečnosti je to spíše obráceně, totiž že čím rychlejší je chaotický pohyb částic, tím větší teplotu látka má). Některé částice při tomto pohybu "vyskočí" z kapaliny a stanou se součástí vodních par (vypařování), jiné (klidně současně) přejdou ze vzduchu do vody v hrnci (kondenzace). Obojí se děje neustále a vzhledem k obrovskému množství molekul v litru vody (řádově 1025) velmi mnohokrát každou sekundu. Je to vlastně difúze molekul plynu do kapaliny a obráceně.

Pokud častěji vyjdou molekuly z vody, než obráceně, pozorujeme to jako vypařování kapaliny &ndash její množství v hrci se zmenšuje, vlhkost okolního vzduchu naopak roste. Čím více je ale vodních par nad hrncem, tím častěji některé molekuly přejdou při chaotickém tepelném pohybu ze vzduchu zpátky do kapaliny. Vypařování se tedy zpomaluje.

Může se stát, že po čase vlhkost vzduchu vzroste natolik, že při dané teplotě (a tedy "hemživosti" částic) už do kapaliny vstoupí ze vzduchu za jednotku času právě tolik molekul, kolik jich kapalinu za stejný čas opustilo. Mluvíme o stavu dynamické rovnováhy (z makroskopického hlediska je to rovnováha, protože námi pozorovaná množství kapaliny a par se nemění, ale z mikroskopického hlediska i nadále dochází k vzájemnému míšení, jenže je to statisticky vzato "kus za kus" – proto dynamická rovnováha namísto statické rovnováhy). Takzvaná relativní vlhkost v tomto případě dosáhla 100 %.

Kdybychom nyní teplotu zvýšili, rovnováha by se opět porušila, relativní vlhkost by klesla pod 100 % a my bychom mohli pozorovat další vypařování. Funguje to i opačně. Pokud teplotu snížíme, může se relativní vlhkost zvýšit dostatečně k tomu, aby docházelo ke kondenzaci. Takto mohou vznikat drobné kapičky přímo ve vlhkém vzduchu (přesně tak vzniká déšť). Nad hrncem tyto drobné kapičky pozorujeme jako mlhu, laiky označovanou slovem "pára" (ve fyzice má slovo pára význam plynu, mlze &ndash tedy páře s kapičkami &ndash fyzikové někdy říkají "mokrá pára").

Voda tedy k tomu, aby se vypařovala, nemusí vřít. Nicméně při varu se vypařuje nejintenzivněji.

A proč pozorujeme mlhu nad hrncem bezprostředně po vypnutí plynu? Domnívám se, že je to právě kvůli onomu náhlému snížení teploty. Tím vzroste relativní vlhkost vzduchu nad hrncem a pára začne kondenzovat do drobných kapiček, což pozorujeme jako mlhu. Stejný jev nastavá v zimě, kdy nám jde "pára" (tedy mlha) od úst.

O mikroskopickém pohledu na vypařování jsme zde už jednou psali, můžete se podívat sem. Pokud vás zajímá více o varu, rovněž o tom jsme zde už psali, klikněte sem.

(Pavel Böhm)   >>>  

209) Různé materiály chladiče procesoru29. 02. 2008

Dotaz: Dobrý den, dotaz zní, zda hliníkový chladič (typicky na CPU v PC) chladí jinak (lépe nebo hůře), než tvarově identický vyrobený z mědi. Jestli problému správné rozumím, závisí jen na barvě a ploše chladiče, materiál ovlivňuje pouze to, jak rychle soustava dosáhne ustáleného stavu (alespoň v případě sálání, nevím ale jak u proudění, které zde hraje velkou roli). Děkuji za osvětlení nebo třeba i jen nápovědu, link. (Ren)

Odpověď: Chlazení chladičem bereme jako stacionární děj, tj. ustálený stav teplot se stálými toky tepla. I při stejném "topném příkonu" součástky a stejném tvaru chladiče a stejném způsobu chlazení resp. sálání z chladiče i v ustáleném stavu ZÁLEŽÍ na materiálu chladiče, protože pro jiný materiál chladiče se na povrchu chladiče ustálí jiné teploty - čím je materiál vodivější, tím budou teploty nižší.

Je potřeba rozeznávat vodivost tepelnou (charakterizující přenos tepla = energie) a teplotní (charakterizující změnu teploty), dále vedení tepla vnitřní (např. uvnitř zahřívané tyče) a vnější (přenos tepla z tyče ven, tj. přes hranici dvou prostředí); o vnějším předpokládejme, že za jinak stejných podmínek - vlastnosti povrchu a okolního prostředí - bude rovněž stejné.

Představme si vedení tepla deskou. Nalevo ji zahřívá jistý děj, který jí dodává stálý tepelný příkon W (třeba elektrická spirála) a udržuje tam v rovnováze stálou teplota T2. Na druhé straně desky je odvod + sálání tepla a udržuje se tam nižší teplota T1 díky chladicímu prostředí. Nastala-li již rovnováha, vejde dovnitř zleva za danou dobu ∆t přesně to teplo, co za tutéž dobu odejde zprava. Tepelný příkon W = Q / ∆t je roven tepelnému "výkonu" (do chladicího prostředí), jinak by nebyla rovnováha a teplota tyče by se s časem měnila.

Nezabýváme se tou dobou, než se vše dostalo do rovnováhy (tato doba roste s celkovou tepelnou kapacitou desky). Deska je již nyní ve stacionární rovnováze, tj. prohřátá se stálým teplotním průběhem ).

V tabulkách je pro měď a hliník uveden součinitel *tepelné vodivosti* λ (thermal conductivity), což je λ = Q l / (S ∆t / ∆T) s označením ∆ je přírůstek resp. změna, Q = celkové teplo prošlé deskou za dobu ∆t, l = tloušťka desky vzorku, S = plocha desky, ∆T = T2 - T1, tedy rozdíl teplot na opbou stranách desky.

Příslušný součinitel *teplotní vodivosti* "a" (thermal diffusivity) je a = λ / (ρ cp) , kde ρ je objemová hmotnost (hustota) a cp měrná tepelná kapacita při stálém tlaku, udává průběh teploty.

Ve stařičkých Valouchových tabulkách (v CGS), které mám právě po ruce, jsem našel hodnoty:

  kov         λ         cp         ρ         "a"(vypočteno)  
  Al   0,503   0,214   2,70   0,912
  Cu   0,92   0,094   8,9   1,1


Poměr přenášených tepel za jinak stejné konstrukce bude Cu:Al=0,92:0,503.

(Jan Obdržálek)   >>>