FyzWeb  odpovědna

Zaujal vás nějaký fyzikální jev? Nevíte si rady s jeho vysvětlením? Neváhejte a napište nám svůj dotaz!


nalezeno 365 dotazů obsahujících »jev«

48) Seebeckův a Peltierův jev07. 04. 2008

Dotaz: Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o vysvetlenie či peltierov a seebeckov jav prebieha aj pri vežmi nizkych teplotách (tekuté helium). Ako by sa správal termočlánok vytvoreny z kovov olova a zinku ktoré sú pri tejto teplote supravodivé. Bude dochádzať k prenosu tepla pri pretekaní elektrického prúdu takýmto článkom. (Ján Sojka)

Odpověď: Velikost Peltierova i Seebeckova jevu velmi silně klesá s klesající teplotou. Existuje několik kombinací kovů nebo slitin, které dávají ve spojení ještě rozumně měřitelné elektromotorické napětí termočlánku pod 100 K. Je to například Au s 0,03 % Fe proti Cu nebo chromelu, Au s 2,1 % Co proti mědi, s nimiž lze měřit až k héliové teplotě. Málo se používají, poněvadž jejich citlivost je velmi malá a je třeba také zabránit přítoku tepla po drátech (které nemohou být velmi tenké) z vyšší teploty na měřený objekt v nízké teplotě.

Seebeckův jev přestává být reálné použitelný k chlazení pod 100 K. Takovouto teplotu lze dosáhnout kaskádou chladicích článků, jimiž protéká poměrně silný proud. Je třeba efektivně odvést teplo z teplého konce článku i Joulovo teplo. Tyto články se vytvářejí ze směsných polovodičů, v nichž je tento efekt nejsilnější.

Supravodiče by zřejmě nic měřitelného nezpůsobilý, Zn je navíc supravodivý až pod 0,875 K.

(Miloš Rotter)   >>>  

49) Vypařování oleje31. 03. 2008

Dotaz: Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s vypařováním oleje. Děkuji (hana vyroubalová)

Odpověď: S vypařováním oleje je to tak, že k němu dochází - stejně jako u všech ostatních kapalin. Díky velikosti molekul oleje (jde-li nám o stolní olej, jedna jeho molekula je zhruba 50x těžší než molekula vody) dochází k přechodu do plynného skupenství poměrně obtížně, což se odráží na nízké hodnotě fyzikální veličiny zvané tenze par či tlak sytých par nad hladinou kapaliny při dané teplotě. Různá ochota k vypařování u různých kapalin se projeví různým počtem molekul v plynném skupenství nad hladinou kapaliny, a čím více molekul, tím větší tlak.

Vyjádřeno číselně: slunečnicový olej má při pokojové teplotě tenzi par pod 100 Pa, což je 25x méně než voda. Vyjádřeno zkušenostně: pokud olej dokážete ucítit, je to jasný důkaz jeho vypařování, tj. putování jeho molekul v plynném skupenství na Vaši nosní sliznici. Že kapalinu necítíte, to však ještě nic neznamená - příčina může být také v chybějících čichových receptorech, například pro všudypřítomnou vodu, dusík či kyslík jsou receptory skutečně zbytečné.

(Hanka Böhmová)   >>>  

50) Peizoelektrický jev14. 03. 2008

Dotaz: Dobrý den. Zajímalo by mne, jestli je k vygenerování napětí na krystalické mřížce piezo materiálu nutný impuls, tj. pulsní (střídavě tlak a "release" - např. krystal v podrážce při chůzi) vyvinutí práce/síly, nebo, zda-li je možné vyvíjet na piezo krystal permanentní tlak a získávat tak permanentní el.napětí. Jde tedy zřejmě o to, jestli je napětí generováno při každé změně struktury krystalové mřížky a nebo stačí, aby byla permanentně "vychýlena ze svého klidového stavu". Děkuji. Max (Max)

Odpověď: Z první vody: deformací piezoelektrického krystalu (majícího velmi nízkou symetrii) se přemístí náboje uvnitř buňky tak, že se na buňce objeví elektrický dipólový moment. Jde tedy o "klidnou" deformaci krystalu, není třeba pulz apod. Na tomto principu pracují piezoelektrické snímače deformace.

(Jan Obdržálek)   >>>  

51) Vaření houskových knedlíků13. 03. 2008

Dotaz: Aby se kuchařce uvařené knedlíky po vytažení z vody "nesrazily", musí je rychle nakrájet nebo alespoň propíchat. Fyzikálně zdůvodněte její počínáni. (Klára Jirásková)

Odpověď: Houskové knedlíky v sobě obsahují celkem dost plynů. Při vaření se tyto plyny vlivem vysoké teploty rozpínají. Pokud bychom knedlíky po vyndání z vařící vody nepropíchali ani nenakrájeli, chladnoucí plyny uvnitř se začnou smršťovat a knedlíky se budou srážet. Propícháním či nakrájením umožníme ventilaci a k jevu by (v takové míře) dojít nemělo.

(Jakub Jermář)   >>>  

52) Triboluminiscence12. 03. 2008

Dotaz: Vážený pane/Vážená paní, narazil jsem na jedné astronomické letní akci na velice zajímavý ( i když neastronomický) jev. Pokud rozbíjím cca 1/3 kostky cukru stisknutím kombinačních kleští v naprosté tmě (v místnosti nesmí být prakticky žádné světlo), objeví se v kleštích malý záblesk. Nevíte, co by mohlo být jeho příčinou? Pravděposobně půjde o tření, ale není mi to zcela jasné. Děkuji Miloslav Machoň Gymnázium Cheb (Miloslav Machoň)

Odpověď: Tento jev se nazývá triboluminiscence a jde při něm o to, že krystalická látka absorbuje část dodané mechanické energie (drcení), čímž přejde do stavu o vyšší energii (tzv. excitovaný stav). Při návratu zpět do základního stavu (což se děje prakticky ihned) je přebytek energie vyzářen v podobě světla. Ne každá látka je vhodným adeptem pro triboluminiscenci - nutností jsou vhodně uspořádané energetické stavy, které dovolují příslušné přechody.

(Hanka Böhmová)   >>>