Zaujal vás nějaký fyzikální jev? Nevíte si rady s jeho vysvětlením? Neváhejte a napište nám svůj dotaz!
nalezeno 12 dotazů obsahujících »ohřeje«
11) Horkovzdušná trouba
14. 12. 2001
Dotaz: Do horkovzdušné trouby jsem vložila skleněnou misku (tloušťka skla asi 0,5 cm) a naplnila ji vodou (asi 350 ml). Troubu s miskou uvnitř jsem nechala ohřát na 250°C. Ale udivilo mě, že i přes vysokou teplotu uvnitř se voda viditelně nevařila a ani jsem nepozorovala její odpaření. Moc by mě zajímalo, jak je to možné ? (Tereza Pražáková (GJN))
Odpověď: Tady asi hraje roli to, že
teplota, o které mluvíte (250°C) je teplota vzduchu a nikoli
teplota misky s vodou. Přestup tepla z horkého vzduchu do misky
a vody je poměrně pomalý. Pokud trouba dovoluje pohled
dovnitř (když říkate, že voda se viditelně nevařila),
vložte do vody teploměr (tak, aby byl celý úplně ve vodě) a
zopakujte své pokusy - uvidíte sama, jak rychle teplota vody
stoupá (teloměr ale včas vytáhněte ...). Je velký rozdíl
mezi takovouto horkovzdušnou troubou, standardní troubou, kde
se teplo transportuje navíc tepelným zářením stěn a
mikrovlnkou, kde se teplo generuje uvnitř látky tím, jak
mikrovlny cloumají molekulami. Takže vodu i mléko si
například daleko rychleji ohřejete v mikrovlnce. Rozdíly mezi
troubami mají samozrejmě i kuchařský význam.
Dotaz: Bylo by možné využití ohřevu vody mikrovlnami i pro ohřev vody v bojleru nebo
pro vytápění. Bylo by to energeticky úspornější než přímý ořev el. spirálou? (Radka Valová)
Odpověď: Možné by to samozřejmě bylo, ale energii tím přímo ušetřit nemůžete: na
ohřátí l kg vody o 1 st.C potřebujete prostě těch 4200 J, a vemte si je
kdekoliv - míň toho nebude. Naopak, je-li to složité, lze spíše
očekávat ztráty vedoucí k tomu, že se bokem ohřeje i něco, o co nestojíme.
Úspornost mikrovlnky spočívá hlavně v tom, že selektivně ohřívá to, co
mne zajímá, totiž molekuly vody (které jsou v potravě) a ne ostatní věci
kolem, které do žaludku dávat nebudu.