FyzWeb  odpovědna

Zaujal vás nějaký fyzikální jev? Nevíte si rady s jeho vysvětlením? Neváhejte a napište nám svůj dotaz!


nalezeno 12 dotazů obsahujících »ohřeje«

8) Máslo v mikrovlnce11. 07. 2002

Dotaz: Proč se máslo v mikrovlnné troubě ohřívá od středu? Kam uteklo teplo z Apolla13, když okolo je nejlepší izolant=vakum? (David Kir±ner)

Odpověď: Milý kolego, 1) mikrovlny se absorbují v objemu potravin v mikrovlnné troubě, nemám ale hned při ruce údaje o charakteristické hloubce vniku pro jednotlivé materiály, speciálně vaše máslo. V hrubém přiblížení, že se absorbují rovnoměrně, se pak opravdu ohřeje nejdřív střed, protože kraje jsou ochlazovány vzduchem.
2) Vyzářilo se. To funguje i ve vakuu, jinak by se totiž kosmonauti upekli a jiné kosmické objekty taky, protože by akorát pžijímali/y teplo slunečním zářením a neměli/y cestu, jak se tepla naopak zbavit. Mrkněte se na záření absolutně černého tělesa do nějaké knihy o fyzice, kvantitativně je to tam pod heslem Stefan-Boltzmannův zákon.
(J.Dolejší)   >>>  

9) Kývající se čáp06. 05. 2002

Dotaz: "Kývající se čáp." Čáp je skleněná figurka naplněná zčásti éterem a zčásti vzduchem (snad, nebo se jedná o vakuum). Je hermeticky uzavřená. Figurka čápa má přibližně uprostřed horizontálně umístěnou skleněnou tyčinku - osu otáčení. Čáp stojí na stojánku tak, že baňka s kapalinou je nejníže a hlava se zobákem nejvýše. Stojánek umožňuje figurce kývavý pohyb dopředu a dozadu. Středem figurky prochází vertikálně trubička, kterou se, v důsledku kapilárních jevů (snad), éter pomalu dostává vzhůru. Přesáhne-li kapalina v trubičce úroveň osy otáčení, čáp se převáží a zobákem zamíří k zemi. Ve vodorovné pozici se na místě, kde by se čáp dotkl zobákem podložky se nachází sklenička s vodou do níž se zobák trochu ponoří. V tomto momentě se éter v trubičce přeleje zpět do baňky a čáp se vrací do rovnovážné polohy. Pokud čápa neznáte, těžko si jej asi z mého krátkého popisu představíte. Možná bude lepší zeptat se někoho, kdo jej zná a kdo vám ho popíše, popř. nakreslí. Zajímá mě jak se do tohoto systému dostává energie a zda by "čápa" nešlo využít k získávání energie. (Jan Bošota)

Odpověď: Čáp je skoro dokonale vyvážená houpačka se zadkem jen nepatrně těžším. V zadku je trochu kapalného éteru. V místnosti se teplým vzduchem pták ohřeje, éter se trochu vypaří a těžší hlava klesne do nádobky s vodou. Kdyby voda měa stejnou teplotu jako vzduch v místnosti, tak je konec představení a ptáček takhle zůstane pít. Když je ale voda studenější nežvzduch, éter zkapalní a těžší zadek zase zvedne hlavu ptáka z napajedla. Jde vlastně o tepelný stroj, vzduch v místnosti je ohřívač, voda v napajedle chladič.
(M. Rojko)   >>>  

10) Jiskra14. 12. 2001

Dotaz: Chtěl bych se Vás zeptat, jak vznikne jiskra, pokud např. seknete sekerou do kamene, nebo udeříte dvěma křemeny o sebe. Sám si myslím, že při úderu dojde lokálně k prudkému ohřátí, které způsobí ionizaci plynu (vzduchu), což vede následně k elektrickému výboji? (Jan Zahradnik)

Odpověď: Pane kolego, já bych souhlasil s Vaším komentářem až do té doby, kdy začnete mluvit o elektrickém výboji. Když seknete sekerou do kamene, lokálně ohřejete dotykovou oblast sekyry a kamene a uštípnete drobné částečky obého, které ohřáty na vysokou teplotu mají šanci zazářit. Nejsnáz je to vidět, když k brusnému kotouči přiložíte kus materiálu - odbrušované částice jsou dost malé a třením /broušením uvolňované teplo je dost velké na to, aby částice zářily jako jiskry. Jiskry odlétající od podvozku aut při gangsterských honičkách jsou jinou ilustrací.
(J. Dolejší)   >>>  

11) Horkovzdušná trouba14. 12. 2001

Dotaz: Do horkovzdušné trouby jsem vložila skleněnou misku (tloušťka skla asi 0,5 cm) a naplnila ji vodou (asi 350 ml). Troubu s miskou uvnitř jsem nechala ohřát na 250°C. Ale udivilo mě, že i přes vysokou teplotu uvnitř se voda viditelně nevařila a ani jsem nepozorovala její odpaření. Moc by mě zajímalo, jak je to možné ? (Tereza Pražáková (GJN))

Odpověď: Tady asi hraje roli to, že teplota, o které mluvíte (250°C) je teplota vzduchu a nikoli teplota misky s vodou. Přestup tepla z horkého vzduchu do misky a vody je poměrně pomalý. Pokud trouba dovoluje pohled dovnitř (když říkate, že voda se viditelně nevařila), vložte do vody teploměr (tak, aby byl celý úplně ve vodě) a zopakujte své pokusy - uvidíte sama, jak rychle teplota vody stoupá (teloměr ale včas vytáhněte ...). Je velký rozdíl mezi takovouto horkovzdušnou troubou, standardní troubou, kde se teplo transportuje navíc tepelným zářením stěn a mikrovlnkou, kde se teplo generuje uvnitř látky tím, jak mikrovlny cloumají molekulami. Takže vodu i mléko si například daleko rychleji ohřejete v mikrovlnce. Rozdíly mezi troubami mají samozrejmě i kuchařský význam.
(M. Urbanová, J. Dolejší)   >>>  

12) Ořev vody mikrovlnami14. 12. 2001

Dotaz: Bylo by možné využití ohřevu vody mikrovlnami i pro ohřev vody v bojleru nebo pro vytápění. Bylo by to energeticky úspornější než přímý ořev el. spirálou? (Radka Valová)

Odpověď: Možné by to samozřejmě bylo, ale energii tím přímo ušetřit nemůžete: na ohřátí l kg vody o 1 st.C potřebujete prostě těch 4200 J, a vemte si je kdekoliv - míň toho nebude. Naopak, je-li to složité, lze spíše očekávat ztráty vedoucí k tomu, že se bokem ohřeje i něco, o co nestojíme. Úspornost mikrovlnky spočívá hlavně v tom, že selektivně ohřívá to, co mne zajímá, totiž molekuly vody (které jsou v potravě) a ne ostatní věci kolem, které do žaludku dávat nebudu.
(J.Obdržálek)   >>>