FyzWeb  odpovědna

Zaujal vás nějaký fyzikální jev? Nevíte si rady s jeho vysvětlením? Neváhejte a napište nám svůj dotaz!


nalezeno 174 dotazů obsahujících »tlak«

27) Hustota a viskozita ropy29. 03. 2008

Dotaz: Můžete mi prosím odpovědět na otázku hustoty? Dle mého názoru je ropa hustší a těžší než voda. Proč potom plave na vodě? Souvisí to s výtlakem? Děkuji za odpověď. (Rostislav Tofel)

Odpověď: Hustota ropy se pohybuje v rozmezí 730 až do 1000 kg/m³ (pro různé druhy ropy), obecně je tedy méně hustá než voda. V běžném jazyce se ale zaměňuje pojem hustota (=hmotnost dělená objemem) a viskozita (vnitřní tření, t.j. jak špatně tekutina teče, jak těžké je jí mechanicky zamíchat). Ropa, podobně jako med, olej, ... má vyšší viskozitu než voda, proto máme tebdence říkat, že "je hustší".

(Jakub Jermář)   >>>  

28) Peizoelektrický jev14. 03. 2008

Dotaz: Dobrý den. Zajímalo by mne, jestli je k vygenerování napětí na krystalické mřížce piezo materiálu nutný impuls, tj. pulsní (střídavě tlak a "release" - např. krystal v podrážce při chůzi) vyvinutí práce/síly, nebo, zda-li je možné vyvíjet na piezo krystal permanentní tlak a získávat tak permanentní el.napětí. Jde tedy zřejmě o to, jestli je napětí generováno při každé změně struktury krystalové mřížky a nebo stačí, aby byla permanentně "vychýlena ze svého klidového stavu". Děkuji. Max (Max)

Odpověď: Z první vody: deformací piezoelektrického krystalu (majícího velmi nízkou symetrii) se přemístí náboje uvnitř buňky tak, že se na buňce objeví elektrický dipólový moment. Jde tedy o "klidnou" deformaci krystalu, není třeba pulz apod. Na tomto principu pracují piezoelektrické snímače deformace.

(Jan Obdržálek)   >>>  

29) Různé materiály chladiče procesoru29. 02. 2008

Dotaz: Dobrý den, dotaz zní, zda hliníkový chladič (typicky na CPU v PC) chladí jinak (lépe nebo hůře), než tvarově identický vyrobený z mědi. Jestli problému správné rozumím, závisí jen na barvě a ploše chladiče, materiál ovlivňuje pouze to, jak rychle soustava dosáhne ustáleného stavu (alespoň v případě sálání, nevím ale jak u proudění, které zde hraje velkou roli). Děkuji za osvětlení nebo třeba i jen nápovědu, link. (Ren)

Odpověď: Chlazení chladičem bereme jako stacionární děj, tj. ustálený stav teplot se stálými toky tepla. I při stejném "topném příkonu" součástky a stejném tvaru chladiče a stejném způsobu chlazení resp. sálání z chladiče i v ustáleném stavu ZÁLEŽÍ na materiálu chladiče, protože pro jiný materiál chladiče se na povrchu chladiče ustálí jiné teploty - čím je materiál vodivější, tím budou teploty nižší.

Je potřeba rozeznávat vodivost tepelnou (charakterizující přenos tepla = energie) a teplotní (charakterizující změnu teploty), dále vedení tepla vnitřní (např. uvnitř zahřívané tyče) a vnější (přenos tepla z tyče ven, tj. přes hranici dvou prostředí); o vnějším předpokládejme, že za jinak stejných podmínek - vlastnosti povrchu a okolního prostředí - bude rovněž stejné.

Představme si vedení tepla deskou. Nalevo ji zahřívá jistý děj, který jí dodává stálý tepelný příkon W (třeba elektrická spirála) a udržuje tam v rovnováze stálou teplota T2. Na druhé straně desky je odvod + sálání tepla a udržuje se tam nižší teplota T1 díky chladicímu prostředí. Nastala-li již rovnováha, vejde dovnitř zleva za danou dobu ∆t přesně to teplo, co za tutéž dobu odejde zprava. Tepelný příkon W = Q / ∆t je roven tepelnému "výkonu" (do chladicího prostředí), jinak by nebyla rovnováha a teplota tyče by se s časem měnila.

Nezabýváme se tou dobou, než se vše dostalo do rovnováhy (tato doba roste s celkovou tepelnou kapacitou desky). Deska je již nyní ve stacionární rovnováze, tj. prohřátá se stálým teplotním průběhem ).

V tabulkách je pro měď a hliník uveden součinitel *tepelné vodivosti* λ (thermal conductivity), což je λ = Q l / (S ∆t / ∆T) s označením ∆ je přírůstek resp. změna, Q = celkové teplo prošlé deskou za dobu ∆t, l = tloušťka desky vzorku, S = plocha desky, ∆T = T2 - T1, tedy rozdíl teplot na opbou stranách desky.

Příslušný součinitel *teplotní vodivosti* "a" (thermal diffusivity) je a = λ / (ρ cp) , kde ρ je objemová hmotnost (hustota) a cp měrná tepelná kapacita při stálém tlaku, udává průběh teploty.

Ve stařičkých Valouchových tabulkách (v CGS), které mám právě po ruce, jsem našel hodnoty:

  kov         λ         cp         ρ         "a"(vypočteno)  
  Al   0,503   0,214   2,70   0,912
  Cu   0,92   0,094   8,9   1,1


Poměr přenášených tepel za jinak stejné konstrukce bude Cu:Al=0,92:0,503.

(Jan Obdržálek)   >>>  

30) Přechlazená voda II14. 02. 2008

Dotaz: Dobrý den.Rád bych se zeptal jestli je možné v našich podmínkách/na zeměkouli/aby voda v tekutém stavu měla méně než 0°C.Např.-0,2°C. (Jarda)

Odpověď: Ano, možné to je a stává se to poměrně běžně. Tím nemyslím v 90 % případů, ale setkat se s tím může i normální smrtelník mimo laboratoř, mám s tím osobní zkušenost také.

Voda při atmosférickém tlaku tuhne při teplotě 0 °C. Pokud má kapalná fáze nižší teplotu, říkáme, že je voda přechlazená. Jedná se o takzvaný metastabilní stav, který má tendenci dříve či později přejít do stabilnějšího stavu - voda ztuhne. Takové tuhnutí je pak velmi prudké, krystalizace se šíří lavinovitě celým objemem nádoby.

Na internetu je spousta videí s touto tématikou, najdete je pomocí klíčových slov supercooled water.Velmi pěkné jsou například: O přechlazené vodě už jsme na FyzWebu psali, můžete se podívat sem.

(Pavel Böhm)   >>>  

31) Vnitřní energie, enthalpie, volná enthalpie13. 02. 2008

Dotaz: Bylo by možné(nejlépe bez vzorečků) vysvětlit pojem vnitřní energie, entalpie a volná entalpie tak, aby to pochopil i někdo, kdo se fyzikou příliš nezabývá? A. (Bakalářová Anna)

Odpověď: Velice zjednodušeně (přičemž pod pojmem "soustava" si představujte například čaj v hrnečku):

Vnitřní energie

Vnitřní energie je energie "ukrytá" ve struktuře hmoty, tj. ta část energie, která není spojena ani s pohybem soustavy, ani s tím, že na soustavu působí nějaké pole (gravitační...), ale kterou má soustava sama o sobě. Tato energie je spojena s pohyby a vzájemným působením jednotlivých částic, ze kterých je soustava složena. To ale znamená, že ji nemůžeme přímo změřit. Víme ovšem, že vnitřní energie se může měnit jedině tak, že soustava vydá nebo přijme teplo (to měřit umíme), případně koná nebo je na ni konána práce (to taky měřit umíme) - tj. kolik jí ubylo nebo přibylo zjistit umíme, ale kolik jí v soustavě aktuálně je, to nezjistíme. Důležitou vlastností vnitřní energie je, že závisí jen a pouze na stavu soustavy, tj. když vytvoříme stejné podmínky, vždycky jí v soustavě bude stejně, a to bez ohledu na to, co se s tou stoustavou předtím dělo, jestli jsme ty podmínky vytvořili postupně nebo naráz, pomaleji nebo rychleji, oklikou nebo přímo... V termodynamice se tomu říká, že je "stavová". Práce ani teplo stavové nejsou, když je chceme spočítat, nestačí znát začátek a konec, ale je potřeba znát podrobně, vteřinu za vteřinou celý proces, během něhož se teplo vyměňovalo nebo během něhož byla práce konána. Což je hrozná komplikace...

Enthalpie

Za jistých podmínek teplo stavové být může - pokud je vyměněno při ději, který není doprovázen změnou tlaku - například se odehrává v hrnečku bez víčka, takže tlak je roven stále tlaku v místnosti. (Další podmínka je, že se při onom ději nesmí konat neobjemová práce, třeba elektrická. Ale takové věci se s čajem v hrnečku obvykle nedějí.) Toto vyměněné teplo je pak rovno změně stavové veličiny zvané enthalpie. Je to užitečná věc zejména pro chemické reakce (ty se obvykle odehrávají v kádinkách bez víčka), proto se užívá velmi často v chemii k popisu energetických změn doprovázejících reakce - spalné teplo, slučovací teplo, reakční teplo, to všechno jsou enthalpie. A jak bylo řečeno, všechna tato "tepla" jsou stavová, závisejí pouze na tom, co je na začátku a na konci reakce, takže je stačí pro dané podmínky jednou změřit a zapsat někam do tabulek. Opět platí, že aktuální hodnotu enthalpie nemůžeme změřit, pouze změnu, ale to nám bohatě stačí.

Volná enthalpie

Chemici jí asi častěji říkají Gibbsova energie a je to něco jako "vychytanější" enthalpie. Úžasnou vlastností volné enthalpie je, že její změny vypovídají něco o tom, jestli jde soustava do stabilnějšího nebo méně stabilního stavu, což souvisí s tím, jestli do toho stavu jde dobrovolně (samovolně), anebo ji k tomu musíme nutit, a jak moc (tj. s dodáním nějaké energie). Také se z jejích změn dá poznat, kdy je na tom soustava nejlépe - kdy je v rovnováze. A změny volné enthalpie jsou měřitelné (i když trochu komplikovaněji, než je tomu u enthalpie, přičemž podmínka neměnného tlaku stále platí) a volná enthalpie je stavová. Co víc si přát. Použití díky neměnnému tlaku opět v chemii - když hodnota volné enthalpie klesá (tj. změna je v čase záporná), jde o děj (třeba chemickou reakci) samovolnou a soustava jde do stabilnějšího stavu, a to tak dlouho, až dojde do rovnováhy, kde už se volná enthalpie dál nemění a je na minimu - což neznamená, že už tam žádné děje neprobíhají! Když je změna kladná - hodnoty rostou - je děj nesamovolný a výsledek bude méně stabilní než začátek. A opět platí, že aktuální hodnotu volné enthalpie nemůžeme změřit, pouze její změny, ale bohatě nám to dostačuje.

(Hanka Böhmová)   >>>