FyzWeb  odpovědna

Zaujal vás nějaký fyzikální jev? Nevíte si rady s jeho vysvětlením? Neváhejte a napište nám svůj dotaz!


nalezeno 13 dotazů obsahujících »zmrzne«

10) Mrznutí vody - Mpebův jev19. 12. 2005

Dotaz: Dobrý den, mám na Vás prozbu, řeším problém, který se týká času zmrznutí teplé a studené vody, bohužel nevím jak se tento jev nazýva a chtěl bych se o něm něco dovědět, pokud Vás moc neobtěžují byl bych Vám vděčen za jakékoli informace o tomto jevu.Předem děkuji. Daniel Hála dan.hala@email.cz (Daniel Hála)

Odpověď: Skutečně se čas od času objevují zprávy, že horká voda zmrzne za jinak stejných podmínek dříve než voda studená - nazýváme to Mpebův jev (podle Erasto Mpemba z Tanzánie). Zatím jsem však o Mpebově jevu pouze slyšel a četl, nikdy jsem se s ním nesetkal osobně ani já a dokonce ani kolega, který se problematikou a proměřováním mrznutí vody zabývá.

Asi nejobsáhlejší pojednání o tomto jevu v češtině naleznete v číslech 11/2002 a 7/2003 časopisu Vesmír (www.vesmir.cz). Druhý z článků je též volně přístupný na internetu na adrese http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=1839
(Jakub Jermář)   >>>  

11) Kde zmrzne voda dřív?09. 12. 2002

Dotaz: Pokud do uzavřeného prostoru mrazáku dám sklenici studené vody a stejnou sklenici horké vody, kde zamrzne voda dříve?
Viděla jsem pořad Nikdo není dokonalý a tam se byla otázka: Která voda zmrzne nejdřív - studená nebo teplá? První moje reakce byla: No přeci studená! Avšak chyba prý teplá. Mohli by jste mi odpověď zdůvodnit? (Jindřich Pulíček, Veronika)

Odpověď: Otázka mrznutí horké a studené vody není vůbec jednoduchá. Ve škole jste se asi učili, že když dáte sklenici vody do mrazáku, studené prostředí začne vodě odebírat teplo. Čím je voda ve sklenici teplejší, tím více tepla musí mrazák odebrat, aby voda zmrzla a tím déle to trvá. Rychleji tedy zmrzne studená voda, protože teplá se nejdříve musí ochladit na teplotu té studené. Jenže uspořádání pokusu může být takové, že teplá voda vytvoří novou okolnost (např. převařená voda obsahuje méně rozpuštěného vzduchu, může se i chemicky pozměnit změnou tvrdosti - přechod z hydrogenuhličitanu vápenatého, rozpustného ve vodě, na jiné látky), a tato okolnost dostatečně silně ovlivní další děj. Studená voda např. taky smáčí hůř než teplá apod. Podívejte se na článek na webu - Jak probíhá ochlazování vody a čím je ovlivněno . Nejlepší bude, když si sám zkusíte provést několik pokusů s rychlostí zmrznutí studené a teplé vody.
(M.Urbanová)   >>>  

12) Proč praskne láhev?04. 12. 2002

Dotaz: Proč dojde k prasknutí láhve,zmrzne-li v ní voda? (Petr)

Odpověď: Milý Petře, Váš dotaz souvisí s roztažností látek. Určitě víte, že všechny látky jsou složeny z atomů. Když látku zahřejete, začnou atomy kmitat rychleji, jejich kmity "zabírají" více prostoru a atomy se tak od sebe vzdalují. Všechny látky se při zahřátí roztahují. Ale různé látky různě. Při ochlazení se potom naopak smršťují. Ale voda se chová jinak!!! Váš příklad to dokazuje. Led má větší objem než voda, ze které vznikl (má tedy o trochu nižší hustotu). Voda se při zahřátí z 0°C chová neobvykle. Při vzrůstu teploty z 0°C na 4°C se totiž smršťuje. Od 4°C se dále roztahuje jako všechny ostatní kapaliny. Při teplotě 4°C zabírá voda nejmenší objem, má tedy největší hustotu a je-li obklopena teplejší nebo studenější vodou, bude klesat ke dnu. Proto v zimě voda v rybnících a řekách zamrzá na povrchu, ale u dna se stále udržuje voda o teplotě asi 4°C, v níž přezimují ryby a jiní vodní živočichové. Podívejte se na web a zkuste tam najít zajímavé články o vodě.
(M.Urbanová)   >>>  

13) Proč se komety nevypaří27. 05. 2002

Dotaz: Mám pár dotazů, se kterými si nevím rady: 1) Doslechl jsem se, že kdybychom se dostali nechráněni do kosmického prostoru, tak by se naše krev a vůbec všechny tělní tekutiny vyvařili, protože při neexistenci tlaku(např. vzduchu) zaniká také bod varu, a tak se tekutina může vařit při jakékoli teplotě. Je to pravda? Asi ano a pokud opravdu ano, tak proč se nevypaří samostatná kapička vody letící vesmírem, ale naopak zmrzne? Proč se vůbec komety, tvořené převážně ledem, nevypaří? 2) Potřeboval bych se dozvědět vysvětlení Coriolisovy síly. Vlastně ani nevím, co to je. 3) Nemohl byste mně vysvětlit na vyšší než laické úrovni, ale nižší než vysokoškolské důvod, proč mají tělesa ve vesmíru sklon rotovat? (Země,satelit,sonda,...) 4) Neporadil byste mně nějaké dobré stránky o magnetické levitaci? (Vlastimil Kůs)

Odpověď: Milý pane kolego,
1) Pro otázku, jestli se vyvaříme ve vakuu, je dobré se podívat na hodnoty měrného tepla (4,2 kJ/kgK pro vodu) a skupenského tepla varu (2,3 MJ/kg). Z nich je vidět, že na vyvaření je potřeba obrovské množství tepla. Jinak řečeno, když dáte hrníček s teplým čajem (člověka s krví) do vakua, čaj nebo krev sice třeba zabublá, ale bez dodatečného přívodu tepla se nebude dále vařit, protože var stojí moc energie. Místo toho bude chladnout všemi možnými způsoby včetně vypařování. Až zmrzne, bude nadále sublimovat. Ale vodní molekuly při sobě drží - abyste je od sebe dostal, musíte dodávat energii, například zahřívat ledové jádro komety Sluníčkem.
2) Sedněte si na otáčecí židli v klidu a razantně mávněte tak, byste se strefil prstem do špičky nosu (nevypíchněte si oko..). Zkuste totéž na roztočené židli! Na roztočené židli působí na Vaši ruku kromě odstředivé síly ješte jedna divná síla, která Vám ji hází nějak stranou, takže strefit se do nosu není už snadné. Téhle síle se říká Coriolisova síla a spočítá se, když pořádně popíšete přechod z normální (inerciální) soustavy do soustavy rotující. Tahle síla například vysvětluje směr proudění větru kolem tlakových níží a výší.
3) Já nevím, jestli mají sklon rotovat, ale když už se nějak rozrotují (to se snadno stane např. při jakéekoli srážce), tak díky malému tlumení rotují dost dlouho (z pozemských hlediskek furt). Podobně když třeba slaňujete ve volném prostoru, máte taky sklon rotovat - stačí totiž krut lana, aby Vás roztočil, a Vy tu rotaci nezastavíte (nemáte-li třeba přripravena brzdící křídla).
4) O magnetické levitaci se můžete dočíst například na stránce: http://spin.fzu.cz/texty/brana/supravodivost2/.
(J. Dolejší, M. Urbanová)   >>>