FyzWeb  články

Náměty pro vyučující

Popisované téma je vhodné jako námět na krátký samostatný domácí projekt studentů. Po vysvětlení základního vztahu pro množství tepla přenášeného vedením si studenti navrhnou vlastní jednoduchý domek, nakreslí jeho plánek a uvedou potřebné rozměry.


V tomto konkrétním případě potom spočítají tepelné ztráty objektu při zvolené teplotě uvnitř a venku (například v zimě) a výkon topení, který tyto ztráty nahradí. Svůj výsledek potom mohou porovnat s reálnými výkony topení a diskutovat možnosti lepšího zateplení. Hodnoty potřebných tepelných konstant mohou najít v tabulkách, v technických popisech výrobců materiálů, nebo (například pro okna) na internetu.


U zpracovaného projektu pak lze hodnotit správnost výpočtů, přehlednost zpracování, kvalitu komentářů a zlepšovacích návrhů apod.




Praktické měření tepelné vodivosti látek můžeme připravit jako demonstrační pokus (je potřeba dopředu vyzkoušet vhodnou konstrukci a parametry), nebo ho mohou studenti připravit a vyzkoušet sami - například v rámci rozšiřujících hodin nebo seminářů.