FyzWeb  články
Závislost odstředivé síly na úhlové rychlosti 2014-06-08 

Pomocí této aktivity lze snadno a názorně ukázat, že odstředivá/dostředivá síla je přímo úměrná druhé mocnině úhlové rychlosti.

(zobrazit celý článek) 

Svalová aktivita a konání práce 2014-06-07 

Aktivita názorným způsobem ukazuje souvislost mezi kontrakcí svalu a jeho elektrickou aktivitou. Současně pomůže vysvětlit, proč se přidržení předmětu unavíme, ačkoliv na předmět z fyzikálního hlediska nekonáme práci.

(zobrazit celý článek) 

Výuka elektřiny v Linuxu 2014-03-20 

Linux jako platforma pro výuku je spíše o nadšení pedagogů než o dlouhodobé strategii. Tento článek ukazuje, že by tomu tak být nemuselo, stačí vědět, jak na to.

Pokud škola nemá experimentální pomůcky nebo jich nemá dostatečné množství, může použít počítačové programy modelující fyzikální jevy. V tomto článku se budu zabývat použitím operačního systému Linux pro výuku elektřiny na základní škole a v nižších ročnících osmiletých gymnázií.

(zobrazit celý článek) 

Námět na laborku – Kyslík rozpuštěný ve vodě 2014-03-19 

Kolik kyslíku je rozpuštěno ve vodě? Závisí to na teplotě? A co se stane po převaření? 

Záměrem úlohy je ukázat, že rozpustnost kyslíku ve vodě závisí na teplotě, kyslík může do vody difundovat ze vzduchu a že rychlost difúze závisí na velikosti povrchu, přes který k difúzi dochází.

(zobrazit celý článek) 

Námět na laborku – Závody kostek ledu 2014-03-18 

Kde roztaje kostka ledu dříve? V osolené, nebo v neosolené vodě? Pomocí této aktivity si mohou žáci trénovat pozorování a schopnost popsat pozorovaný jev. V závislosti na provedení mohou též navrhovat a ověřovat hypotézy.

Tento návod rozšiřuje a doplňuje již dříve publikovaný článek Námět na experiment – Závody kostek ledu.

(zobrazit celý článek) 

<<< novější vše starší >>>