FyzWeb  články
Rychloběžné video – rozbíjíme věci 2011-08-05 

Touhu rozbíjet věcí máme v sobě zakódovánu patrně velmi hluboko. Už malé děti zkouší ničit předměty kolem sebe a zajímá je, „jak to vypadá když". V pátém dílu seriálu se vrátíme do dětství a podíváme se, jak se věci rozbíjejí.

(zobrazit celý článek) 

Námět na experiment – Foucaultovy vířivé proudy 2011-06-24 

Jean Bernard Léon Foucault objevil vířivé proudy v roce 1851. Tyto proudy vznikají, když se těleso z elektricky vodivého materiálu pohybuje v magnetickém poli. Dochází k elektromagnetické indukci a v tělese se indukuje proud, který působí proti změně, která jej vyvolala (podle Lenzova zákona). Důsledkem je pak brzdná síla působící na pohybující se těleso.

(zobrazit celý článek) 

Rychloběžné video – jak to vypadá, když to padá 2011-05-25 

Seriál o rychloběžném videu ve škole dnes pokračuje čtvrtým dílem zaměřeným na padající tělesa, volný pád a stav beztíže. Může být na tak základním tématu vůbec ještě něco k objevování?

(zobrazit celý článek) 

Exkurze SPŠST Panská do Jeseníků 2011-04-25 

Máte zatím volný poslední víkend v červnu? Láká vás podívat se do míst, do kterých se obtížně dostává, protože je o ně zájem? Zajímáte se o přírodu a techniku? Pokud ano, tak právě pro vás je určena tato pozvánka. Od pátku 24. 6. 2011 do pondělí 27. 6. 2011 pořádá SPŠST Panská exkurzi do Jeseníků. Cílem návštěvy jsou zejména technické zajímavosti spojené s výukou fyziky. Hlavním cílem je exkurze do Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně.

(zobrazit celý článek) 

Český tým na Science on Stage v Kodani 2011-04-19 

Česká republika je na Science on Stage 2011 v Kodani zastoupena celkem 9 přírodovědnými pedagogy. Přestože akce ještě neskončila, již teď můžeme říct, že je česká účast úspěšná a nejednou zaujala či mile překvapila návštěvníky z ostatních zemí. Za shlédnutí určitě stojí napříkladvystoupení Ondráše Přibyly a Jana Pavelky z ÚDiFu.

(zobrazit celý článek) 

<<< novější vše starší >>>