FyzWeb  články
Ochrana před UV(B) zářením 2014-12-01 

Jako UVB záření se označuje ultrafialové záření s vlnovými délkami přibližně od 280 nm do 315 nm. Kvůli své schopnosti narušovat organické sloučeniny je škodlivé pro organismy. Může způsobovat rakovinu a jiná poškození kůže, škodí také očím. Jednobuněčné organismy může zcela zničit, škodí též rostlinám.

V této úloze žáci prozkoumají, jak dobře různé materiály stíní nebezpečné UVB záření.

(zobrazit celý článek) 

Ochrana před radiací pomocí vzdálenosti 2014-10-08 

V této úloze žáci proměří, jak se lze před radiací chránit pomocí dostatečné vzdálenosti od zářiče. Současně úloha umožňuje ukázat náhodný charakter radioaktivního rozpadu i jeho statistickou zákonitost. Užitečný je též přesah do geometrie.

(zobrazit celý článek) 

Galvanické poměďování 2014-10-03 

Při elektrolýze se ve vodném roztoku modré skalice z měďnatých kationtů stávají atomy mědi, které se vylučují na elektrodě. Měříme-li elektrický proud v průběhu elektrolýzy, můžeme odhadnout celkový počet atomů mědi, které se na elektrodě vyloučily.

Pomocí této úlohy mohou žáci prozkoumat galvanické poměďování. Učitel může podle situace zůstat jen u kvalitativního popisu, nebo zařadit v různé míře i měření a výpočty.

(zobrazit celý článek) 

Změna teploty při rozpouštění NaCl 2014-09-30 

Při experimentování žáci zjistí, že při rozpouštění kuchyňské soli ve vodě dochází k poklesu teploty. Se zdatnějšími žáky je možné odhadovat množství energie potřebné na rozpuštění jednoho molu či jedné molekuly. Zároveň je úloha vhodným „oslím můstkem" k tématu rozpustnost.

(zobrazit celý článek) 

Proměřujeme samozabarvovací brýle 2014-09-29 

Samozabarvovací brýle obsahují příměs materiálu, který po dopadu ultrafialového světla mění svou strukturu a přestává být průhledný. Po určité době materiál samovolně přechází zpět do původního stavu. Jde o náhodný proces z hlediska matematického popisu podobný radioaktivnímu rozpadu.

V této úloze žáci studují pomocí luxmetru změny zabarvení zatmavovacích brýlí.

(zobrazit celý článek) 

<<< novější vše starší >>>