FyzWeb  články
Fyzika v letadle 2012-11-26 

Domluvili jsme se s akrobatickými piloty, osadili jejich letadlo i piloty samotné kamerami a měřicími přístroji Vernier a studovali jsme průběh akrobatického letu.

(zobrazit celý článek) 

Jak si vyrobit senzor pro měřicí systém Vernier? 2012-09-04 

Návody Václava Pazdery na výrobu několika senzorů (voltmetr, ohmmetr a teslametr) pro měřicí systém Vernier. Výrobu senzorů pod vedením autora si můžete vyzkoušet také na letošním setkání Heuréky (5.-7. 10. 2012 v Náchodě).

(zobrazit celý článek) 

Videoreportáž ze setkání absolventů učitelství na MFF UK 2012-04-20 

"Bylo to velmi neformální fajn setkání, kde bylo možné si příjemně popovídat s lidmi, které už jsem nějaký pátek neviděl, ale zároveň setkání mělo i jasnou a stručnou strukturu. Průvodní přehled práce katedry rozvedený do prezentace se vstupy garantů, exkurze a svobodný prostor pro každého, aby byl tam, kde prostě být chce, mně přišlo super."

(zobrazit celý článek) 

Středoškolská soutěž: „Vyrob si svůj Stirlingův motor“ 2012-04-10 

Soutěž se zrodila z mojí potřeby propojit teorii s praxí  během Vánoc 2006. V té době jsem učil jak mechaniku, tak v technologických laboratořích a nově i ve školních dílnách. Inspirací mi byly originály teplovzdušných Stirlingových motorů a tvořivost nadšenců z technického skanzenu v Solvayových lomech. První motorek jsem si vyrobil pro potěšení z jeho chodu, ten druhý s plánem jak z toho vytvořit školní soutěž. Inspiraci jsem měl bohatou – ze soutěží „Napájeni sluncem“, které pořádá VŠB Ostrava. Základem jsou vždy stejné příkony a díky tvořivé činnosti soutěžících značně rozdílné výkony.

(zobrazit celý článek) 

Matfyz hledá filmové talenty, přihlaste svůj experiment 2012-03-13 

Festivalová přehlídka MFF UK FilmFest 2012 určená především studentům základních, středních a vysokých škol proběhne ve dnech 15. a 16. června v Praze-Troji. Jaké snímky na filmové soutěži Matematicko-fyzikální fakulty UK uvidíte, záleží i na vás. Až do 29. dubna můžete přihlašovat své vlastní snímky s tematikou z oblasti matematiky, fyziky a informatiky. Lze přihlásit i krátké filmečky, např. záznam experimentu, záznam části netradiční vyučovací hodiny … fantazii se prostě meze nekladou.

(zobrazit celý článek) 

<<< novější vše starší >>>