FyzWeb  články
Školská fyzika pokračuje v nové podobě 2012-03-02 

Školská fyzika je časopis, který vycházel mezi roky 1993 a 2004 pro potřeby učitelů fyziky. Jejím úkolem bylo poskytovat aktuální informace o fyzikálních novinkách, předávat další potřebné informace z fyziky i didaktiky fyziky a zároveň vytvořit prostor pro vzájemnou výměnu informací mezi jednotlivými učiteli. Naším dalším záměrem bylo vytvořit prostředí, které by umožnilo komunikaci mezi výrobci fyzikálních pomůcek či pořadateli zajímavých akcí a učiteli fyziky.

(zobrazit celý článek) 

Astronomická expedice 2012 v Úpici 2012-03-02 

Hvězdná obloha lákala pohledy lidí od nepaměti. Pro pradávné obyvatele naší planety představovala něco vzdáleného, nadpřirozeného a neznámého. V současnosti sice technický pokrok z tohoto tajemna postupně ukrajuje, to ale nebrání mnoha nadšencům stále vzhlížet k obloze a se zatajeným dechem se nechávat vtáhnout do tajů nekonečného vesmíru. Pokud patříte mezi nás, tak právě pro vás je určena Astronomická expedice v Úpici.

(zobrazit celý článek) 

Elektromyografie aneb elektřina v lidském těle 2012-02-05 

Elektromyografie (EMG) je metoda studující elektrické projevy při činnosti svalového a nervového aparátu. Záznam z elektromyografu neboli elektromyogram může poskytnout informace k diagnostice některých svalových a nervových poruch. Asi o něco známější je tzv. EKG (elektrokardiografie), zabývající se studiem elektrických projevů srdečního svalu.

Pojďme se podívat, jak lze naměřit aktivitu svalů i "v polních podmínkách"...

(zobrazit celý článek) 

Soutěž Koumes 2012 nejen pro malé debrujáry 2012-02-01 
Propagační plakát debrujárské akce Koumes 2012
Chcete žákům dát možnost zažít úspěch v tom, co umí? Tak i pro vás připravila Asociace malých debrujárů ČR už poosmnácté soutěž, letos nazvanou KOUMES 2012.

Celá soutěž odstartuje 1. února korespondenční částí. V následujících čtyřech měsících budou přihlášené týmy postupně řešit úkoly, hádanky, hlavolamy a bádat nad pokusy a problémy.

Druhá, finálová část se uskuteční v Litomyšli 21. až 23. září 2012. Té se zúčastní po vyhodnocení výsledků korespondenční části, která proběhne v červnu, nejúspěšnější týmy. Nejlepší tým ve finále z kategorie středních škol bude mít možnost reprezentovat svou práci v Turecku na 21. MEF - Festivalu vědy a techniky.

 

(zobrazit celý článek) 

Pokusy s vozíky – 2. část 2012-01-10 

Tento článek navazuje na článek Pokusy s vozíky – 1. část popisující pokusy s vozíky se srážkovými čely a s vrtulovým nástavcem. V tomto článku vozíky doplníme o nástavec s plachtou, s pouťovým balónkem a se samostřílem. Všechny nástavce jsou vyrobeny z překližky, díly jsou slepeny lepidlem Herkules.

(zobrazit celý článek) 

<<< novější vše starší >>>